Преди изцяло да отхвърлим от менюто си консумацията на мазнини, пшеница, сол или въглехидрати, трябва да имаме предвид препоръките на специалистите по хранене и диететика, че строгите диети и ограничения от определени храни и вещества са вредни за здравето. Факт, подкрепен и от безброй изследвания.
Следващите дни предстои да ви запознаем с 6 често използвани диети и техните потенциални „клопки“ за здравето. Първата от тях е бедната на мазнини диета.
Намаляването на консумацията на мазнини помага в процеса на отслабването, но само ако се ограничи и броят на приеманите калории.
Редуцирането на мазнините е полезно за хора с камъни в жлъчката, заболявания на панкреаса и други стомашно-чревни нарушения, отговорни за лошото усвояване на мазнини, което води до болка и диария.
Какви са обаче опасностите от тези ограничения, когато те не се налагат?! Ако избягваме консумацията на всякакви мазнини, хранително разнообразие е силно ограничено.
При подобно хранене организмът ни не получава всички необходими хранителни вещества. Тялото ни се нуждае от мазнини за усвояване на витамините А, D, E и K и редица фитохимикали, растителни съставки, които действат като антиоксиданти в борбата с рака.
Изследване, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition показва, че след консумацията на несъдържаща олио салата от маруля, спанак, моркови и домати, сравнително по-малко се абсорбират: бета-каротин, алфа-каротин и ликопен.
Експертите по хранене и диететика предупреждават да се внимава с консумацията на бисквити и различни десерти, чийто състав изключва мазнините. Повечето от тях съдържат повече калории, отколкото обикновените.
Ако ограничаваме мазнините с цел подобряване здравето на сърцето и намаляване холестерола, следва да редуцираме приема на наситени мазнини. Полезни са мазнините, съдържащи се в рибата, ядките, авокадото, маслините и растителните масла като зехтин, също така рапица, сусам и ядки. Разбира се, без да се прекалява с количествата.
Лесен начин за намаляване на мазнините и приеманите калории е преминаването от пълномаслените продукти от животински произход, например сирена и тлъсти меса, към продукти с по-ниско съдържание на мазнини, като например риба и пиле.
Не трябва да забравяме, че каквито и ограничителни режими да предприемаме, организмът ни се нуждае от всяка група храни.
Очаквайте останалите диети скоро...