Вече ви запознахме с вредните последствия от подлагането на някои диети като тази без глутен и бедната на мазнини. Но те не са единствените, които действат на организма ни като нож с две остриета.
Какъвто и хранителен режим да изберете, то не трябва той да бъде лишен от сол, макар и в минимални количества.
Обикновено съветите за ограничаване консумацията на сол са насочени главно към хората с високо кръвно налягане, бъбречно заболяване или сърдечна недостатъчност.
Препоръчителната дневна доза натрий е 1,5 г. Повечето хора, например, консумират повече от горната граница - над 2,3 г, което е равно на една чаена лъжичка сол. Допустимата норма сол на ден е 6 г.
Около 80% от приема на сол хората набавят чрез храненето по ресторанти и консумацията на готови храни. Затова редовното приготвяне на домашна храна е възможност за ограничаване на солта от цялото семейство.
С приема на повече калий може да се неутрализира вредното влияние на многото натрий, което помага за понижаване на кръвното налягане.
За целта е необходимо консумацията на няколко порции дневно на храни, богати на калий като сьомга, броколи, спанак, портокали и домати.