IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Диети, които вредят на здравето ни: диета без сол

16 март 2011 09 53

Предозирането на сол е вредно, но не трябва да я изключваме на сто процента от менюто си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вече ви запознахме с вредните последствия от подлагането на някои диети като тази без глутен и бедната на мазнини. Но те не са единствените, които действат на организма ни като нож с две остриета.

Какъвто и хранителен режим да изберете, то не трябва той да бъде лишен от сол, макар и в минимални количества.

Обикновено съветите за ограничаване консумацията на сол са насочени главно към хората с високо кръвно налягане, бъбречно заболяване или сърдечна недостатъчност.

Препоръчителната дневна доза натрий е 1,5 г. Повечето хора, например, консумират повече от горната граница - над 2,3 г, което е равно на една чаена лъжичка сол. Допустимата норма сол на ден е 6 г.

Около 80% от приема на сол хората набавят чрез храненето по ресторанти и консумацията на готови храни. Затова редовното приготвяне на домашна храна е възможност за ограничаване на солта от цялото семейство.

С приема на повече калий може да се неутрализира вредното влияние на многото натрий, което помага за понижаване на кръвното налягане.

За целта е необходимо консумацията на няколко порции дневно на храни, богати на калий като сьомга, броколи, спанак, портокали и домати.

Още здравни новини

КоментариКоментари

k4k4v1d4 ( преди 14 години )
Има и полезна сол, с намалено количество натрий и йодирана, това последното е важно, иначе с друг вид "диетична" сол се стига до дефицит и става лошо :)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 14 години )
Аааа, къде дават така! Сол не може, а захарта е позволена! :-РНе ме изкушавай, моля те, опитвам се да постя!Затова пък току-що нагънах една пълнозърнеста чабата със любимите ми солени сушени домати, ще ми се невиди и чревоугодникът дето съм ... Чакай да видим къде да си скрия остатъка, да не ми стои пред очите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Стана ми много солено в устата,я да си хапна едно шоколадче!:)Аз не ям сол.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 14 години )
Така е, объркала съм се - морската сол била съдържала и селен, освен натрий, калий, фосфор, магнезий, манган, мед, че и желязо и какво ли не.Рафинираната каменна сол не била полезна. А готварската сол май е точно рафинирана каменна.Все едно, аз и без друго готвя с морска и хималайска.Обърнете внимание, че в статията се говори по принцип за сол, а не за готварска сол. Сол фактически може да е доста широко понятие.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Според мен си се объркала тотално!!!Готварската сол си съдържа само натрий и хлор,освен ако на опаковката не е упоменато нещо друго!Има йодирана сол(с добавка йод),има с добавка калий(калиева сол),флуорирана сол, и хималайска сол ,за която се твърди че е много полезна.Но си потърси инфо за нея,че е много дълго за писане тук.За селен обаче никъде не съм чула нищо!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
fa7al_error ( преди 14 години )
Знаех си, че имаш нещо друго предвид. Така може, но не и това, което си казала, че е "източник на селен"...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 14 години )
Готварската сол, представлява доминиращо натриев, евентуално калиев, хлорид, но съдържа и други работи, също както водата от чешмата освен вода, съдържа какво ли още не. Не изключвам технологично да й добавят и минимално количество натриев селенит примерно, също както я йодират. Честно казано, не помня с подробности какво съм чела точно, доста отдавна беше, но беше нещо от типа, че солта има отношение към усвояване на селена, дали защото селенът от храната влиза в реакция с натрия и минава във форма, по-удобна за усвояване, дали защото солта я обогатяват с натриев селенит или пък по друга причина, не помня точно. Затова и изразих известна несигурност в достоверността на написаното от мен, с идеята ако някой знае нещо по въпроса, да го добави.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
fa7al_error ( преди 14 години )
Готварската сол представлява натриев хлорид - NaCl.Тоест представлява съединение на натрия с хлора.Кажи ми къде видя селен в тая формула!Може би имаш нещо друго предвид, но това е абсурд.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 14 години )
Чела съм, че била източник на селен, ама доколко е вярно ... Аз обичам соленичко, особено много обичам кисело зеле и туршийки разни, но пък как задържам тчености след това ... не си е работа, но пък обичам!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 14 години )
Не е необходимо да се добавя сол в храната,тъй като се съдържа в много продукти,включително и в минералната вода!!Недостиг на сол е нещо трудно постижимо.!Сол има в хляба,солетите...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар