Daucus sativus, не се плашете, просто това е истинското име на добре познатия от всички ни морков. Подобно на братовчедите си копъра и целината, морковът, считан в миналото за обикновен, безполезен корен, има безспорни добродетели.
Богат на витамини и провитамин A (бетакаротин), с минерални субстанции и олигоелементи морковите се препоръчват при борба с умората и анемия, дермити, проблеми със зрението.
Всички майки познават ползотворното влияние на пюрето от моркови при борбата с чревните инфекции и диариите при бебетата.
Не трябва да се пренебрегва и важността на хомеопатичните свойства на морковите, благоприятстващи възобновяването на кръвните клетки.
Като „хигиенен“ хранителен продукт морковът регулира смилателните функции, стимулира растежа и значително увеличава естествените защитни сили.
И ако всички знаят, че морковът съдържа бетакаротин, спомагащ за бронзовия тен, добре е да се знае, че този корен поддържа багрилните вещества на ретината и като цяло подобрява и увеличава зрителните качества.
Добродетелите на моркова
17 септември 2005 09 23
Сподели
Коментари


Коментари
