Постенето се дефинира като ограничено хранене, което действа благотворно на здравето и психиката. То е един от най- старите природолечебни методи. Чрез него се постига общо прочистване на организма.
Животинските храни , включително мляко, млечни продукти и яйца се елиминират напълно. По този начин организмът се пречиства чрез освобождаването на натрупаните токсини и мазнини. Храненето с плодове и зеленчуци по време на пости облекчава храносмилателната система и доставя на организма изобилно витамини и минерали.
Резултатът от постите е отслабване и подобрение в най-различни категории като физическа и психическа издържливост, умение за разтоварване и отпускане, общо здравословно състояние.
Самочувствието се подобрява, човек се чувства по-самостоятелен в ежедневието и по-доволен от работата си.
Постенето действа:
- статично - отслабва се;
- върху обмяната, - лекият диабет може да бъде излекуван, а по-тежките форми биват смекчени;
- имунностимулиращо – повлиява се свръхактивността на имунната система и болести като ревматизъм и невродермит, които са основани на нея се подобряват;
- хормонално - при намаляване на телесните мазнини хормоните се активизират;
- вегетативно - подобрява съня, дейността на сетивата и храносмилането;
- психически - подобрява паметта.
Психотерапевтичното действие на постенето е един от най-важните му ефекти.
Постенето е свързано с християнската религия ,определя се като християнска практика, която определено има допирни точки с вегетарианството. В будизма вегетарианското хранене е недвусмислено, постоянно и задължително изискване към вярващите И все пак вегетарианството не трябва да се определя като религиозно разбиране или догма.
Пълното вегетарианство/т.н. веганство/ пост ли е? Очевидно то отговаря на изискванията за пост. Нещо повече - то представлява пост през всичките 365 дни на годината, целогодишен, непрекъснат пост.
По време на поста е важно да консумирате разнообразни храни, ежедневно поне по един представител от всяка от основните групи храни - зърнени, зеленчуци, плодове, белтъчна група (бобови, ядки).За да бъде белтъкът пълноценен, комбинирайте зърнени храни с бобови (боб, леща, соя) и ядки.
Предпочитайте пълнозърнест хляб, за да приемате повече минерали и витамини от В група.
За предпочитане е плодовете да са сурови и голяма част от зеленчуците също.
При пълните пости проблем е осигуряването на достатъчно калций и желязо, тъй като те се всмукват в значително по-малка степен от растителните продукти. Пълнозърнестите зърнени храни, бобовите, ядките, тъмно зелените зеленчуци са добри източници на тези минерали и при тяхната достатъчна консумация няма опасност да стигнете до дефицит.
За да увеличите всмукването на желязо, яжте плодове, богати на витамин С- киви, портокали и лимони. Кофеинът потиска всмукването на желязото и затова ограничете кафето и чая или ги консумирайте между храненията.
Не се препоръчва пълно постене при бременни жени, малки деца и хора с тежки заболявания. В тези случаи адекватна пълноценна диета може да се изгради много трудно!
Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.
Лечебният ефект на постенето
13 декември 2005 12 47Постенето се дефинира като ограничено хранене, което действа благотворно на здравето и психиката

Сподели
Коментари


Коментари
