IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин К

14 декември 2005 12 49

Той помага на кръвта да се съсирва

Витамин К

Препоръчителна дневна доза: 80 мкг
Безопасна горна граница: 30 000 мкг
Добри хранителни източници: Броколи (сготвени), карфиол, зелени листни зеленчуци, черен дроб, соево масло, пшенични трици.


Лечебни свойства

Основната работа на витамин К е да помага на кръвта да се съсирва, когато се нараните. Тялото Ви се нуждае от такива малки количества, че вероятно получавате достатъчно чрез храната си, без дори да се стараете. Даже напротив, някои хора се страхуват, че може да поемат твърде много витамин К.

На хора, които приемат кръворазреждащи лекарства, докторите препоръчват да намалят дневния прием с цел предотвратяване на сърдечни кризи и удари.

Сара Буут, доктор на науките, ръководител на Лабораторията за витамин К в Центъра за изследване на човешкото хранене при остаряване Джийн Майер на Американското министерство на земеделието към Универститета Тъфтс в Бостън, отбелязва, че хора, които приемат орални антикоагуланти, защото са получили сърдечна криза, удар или тромбове в краката, е препоръчително да приемат сравнително постоянно дневно количество витамин К.

Нуждите на всеки организъм от антикоагуланти се определят в зависимост от индивидуалните му нужди, казва Джон У. Съти, доктор на науките, заслужил професор в Уисконския университет. Тези нужди се определят след серия от кръвни тестове преди началото на приемането на антикоагуланти.

Количеството антикоагуланти, което се предписва след това, е предназначено да уцели много деликатен баланс – да даде на тялото Ви достатъчно витамин К, за да имате нормално кръвосъсирване и раните Ви да оздравяват добре, но не толкова, че причини сърдечна криза. Понастоящем не е установено оптималното количество от витамин К, което трябва да се набавя чрез храната. Все пак, има зелени листни зеленчуци като броколите и марулите, които съдържат витамин К наред с другите хранителни вещества.

Единствените хора, които се нуждаят от допълнителни количества витамин К, са бебетата (които обикновено получават инжекция с този витамин при раждането си, защото не притежават в организма си нужната за производството му бактерия) и тези, които имат болести на храносмилателната система като кистозна фиброза.

Наръчник на купувача

Съществуват добавки, съдържащи витамин К, но докторите обикновено не ги препоръчват. Хранителните източници включват зелените листни зеленчуци.

Контрол на безопасността

Витамин Е неутрализира действието на витамин К, затова не трябва да бъде приеман от хора, лекуващи се от болести на кръвосъсирването.

КоментариКоментари