IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемаме ли достатъчно желязо?

14 декември 2005 13 08

Липсата на желязо се среща много по-често, отколкото липсата на другите витамини и минерали

Приемаме ли достатъчно желязо?

Липсата на желязо се среща много по-често, отколкото липсата на другите витамини и минерали.

Ако сте забелязали, че се чувствате слаби, че ви боли глава и сте по-раздразнителни от обикновено, то със сигурност страдате от липса на желязо! Всъщност желязото се среща в много хранителни продукти, важното е да осигурявате на тялото си необходимото дневно количество.

Желязото, което се среща в животинските продукти, в червените меса, в черния дроб и яйцата се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото желязото, което се среща в растенията, орехите и зърнените храни.

Тялото регулира приемането на желязо според нуждите си. Един човек, който страда от липса на желязо, ще усвои от два до три пъти повече желязо, отколкото някой, който няма този проблем, при изяждането на еднакво количество храна.

Определени групи хора са по-застрашени от недостиг на желязо. Ако принадлежите или си мислите че може да принадлежите, се обърнете към личния си лекар, за да ви направи кръвни изследвания, с които да се установи с точност дали имате този проблем.

Бебета и деца: бързият им растеж изисква и голямо количество желязо в организма, набавено от разнообразни храни.

Жени: по време на менструацията се губи значително количество желязо.

Бременни: нуждата от желязо е много по-голяма, заради развиващото се детенце.

Стриктни вегетарианци: те не приемат желязо с животински произход, което се приема много по-лесно от организма.

Хора, подложени на постоянна диета: по принцип тяхното хранене не е балансирано и желязото в храната им е в ограничени количества.

Ако сте се причислили към една от тези групи, ето няколко съвета за справяне с проблема:

Не забравяйте за приемате ежедневно храни, които съдържат желязо, и с животински, и с растителен произход.

Когато приемате само растително желязо, погрижете се да хапнете и нещо, което съдържа много витамин С.

Избягвайте да пиете кафе или чай заедно с храна, богата на желязо, защото те пречат на усвояването му от организма.

Калцият също възпрепятства приемането на желязото. За това, ако взимате допълнително витамини, не приемайте заедно калция и желязото

Някои диетолози съветват да се готви вметални съдове, без покритие…Странно, нали!Някои изследвания показват, че една малка част се отделя в храната по време на готвене. Смесването на желязо с животински и растителен произход повишава приемането му от организма.

Най-добрите източници на жлеязо с животински произход са: червено месо, пиле, гъше месо и най-вече черен дроб. От растенията най-много желязо имат: броколите, спанакът и лещата.

КоментариКоментари