IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Плодовете, фруктозата и отслабването - каква е връзката?

24 април 2012 11 00

Не е важно колко въглехидрати поемате, а от какви източници

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има много противоречия по въпроса дали плодовете са сред разрешените храни по време на отслабване. Причината те да бъдат отхвърляни от диетите, е съдържанието на фруктоза в тях, която се превръща в мазнина в организма. Но някои експерти твърдят, че няма нищо лошо в консумирането на плодове по време на диета. Къде е истината? Вижте какво показват научните изследвания:

Д-р Елизабет Паркс, професор по науката за храненето и главен автор на изследване върху фруктозата казва, че е изненадваща скоростта, с която човешкото тяло превръща фруктозата в мазнина. Тя препоръчва да се избягват храни, които съдържат фруктозен сироп. Според нея не е важно единствено колко калории човек приема с храната и колко въглехидрати, а и от какви източници са тези въглехидрати. Д-т Паркс обобщава, че хората, които се опитват да отслабнат не трябва да се отказват от плодовете, а да ограничат обработените храни и тестените изделия, в чиито състав влиза фруктозата.

Плодовете съдържат големи количества витамини и минерали, необходими за доброто функциониране на организма, в това число и добрия метаболизъм, както и предпазване от редица болести като диабет, рак, високо кръвно налягане и т.н.. Но според специалиста по хранене Робърт Притикин плодовете трябва да се консумират нерафинирани, а не под формата на сокове, защото тези напитки са лишени от фибрите, които са ценна съставка на плодовете, спомагаща за намаляване на апетита и прочистване на тялото. Соковете, обаче, нямат този ефект.

Най-подходящите плодове за консумиране по време на диета са: цитрусовите, киви, пъпеши и горските плодове.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

marina_728 ( преди 12 години )