IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флуор

14 декември 2005 13 19

Когато се консумира във вода или добавки, или се прилага директно върху зъбите, флуорида защитава зъбния емайл

Флуор

Препоръчителна дневна доза: Варира в широки граници, в зависимост от възрастта
Безопасна горна граница: 10 милиграма
Добри хранителни източници: Флуорирана вода, морска риба с кости (като например консервирана сьомга и скумрия), чай.


Лечебни свойства

Когато се консумира във вода или добавки, или се прилага директно върху зъбите, флуорида защитава зъбния емайл, правейки го по-устойчив на разпад под атаката на устните бактерии, произвеждащи киселини.

Флуоридът също така се абсорбира от костната тъкан, правейки я по-силна. Но изследвания, в които флуорид е използван за укрепване на кости, отслабени от остеопороза, са получили смесени резултати. Най-скорошните изследвания обаче са установили, че комбинацията от бавно освобождаващ се флуорид и калций наистина намаляват с 50 % тенденцията жените след менопаузата да претърпяват фрактури.

Наръчник на купувача

Ако пиете флуорирана вода, получавате около 1 милиграм от минерала на литър. Ако обаче водата, която пиете, не е флуорирана, може би приемате много малко флуорид чрез хранителния си режим, освен ако не пиете много чай. Една чаша чай ви осигурява 1 до 3 милиграма.

Проверка за безопасност

До 10 милиграма флуорид дневно от храната и водата се смята за безопасна доза за възрастни, но не трябва да приемате повече от 4 милиграма дневно от добавки от бързо освобождаващ се натриев флуорид, казва Кашаяр Сакхаи, доктор на медицината и професор по вътрешна медицина в Центъра за минерален метаболизъм и клинични изследвания в Югозападния медицински център в Далас към Тексаския университет.

Бързо освобождаващи се вещества, приемани в големи количества, могат да причинят болки в костите, а при децата и изпъстряне и покафевяване на зъбите.

(Забележка: Бавно освобождаващ се форма на флуорида, която е била използвана в изследвания за предотвратяване на остеопороза, в момента се проверява от Управлението на храните и лекарствата за безопасност и ефективност. Ако премине проверката, тя ще може да бъде предписвана от доктори до няколко години, обяснява Сакхаи.)

Колко флуорид?
Ето препоръчаната безопасна и адекватна (при прием с храната) доза флуорид:
Бебета, до 6 месеца: 0,01 милиграм
Бебета, 7-12 месеца: 0,05 милиграма
Деца, 1-3 години: 0,07 милиграма
Деца, 4-8 години: 1 милиграм
Деца, 9-13 години: 2 милиграма
Деца, 14-18 години: 3 милиграма
Възрастни мъже: 4 милиграма
Възрастни жени: 3 милиграма

КоментариКоментари