IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 златни правила за започване на диета

14 декември 2005 15 56

Неподходящата диета може да доведе до сериозно проблеми със здравето.

10 златни правила за започване на диета

Започването на диета изглежда съвсем лесно. Не забравяйте обаче, че неподходящата диета може да доведе до сериозно проблеми със здравето. Прочетете 10-те правила за започване на диета, за да предотвратите неприятните последици


1. Желателно е преди започване на диета да се консултирате със специалист (диетолог, спортен лекар).

2. Не бъдете прекалено строги и прекалено взискателни със себе си - със сигурност от време на време ще има леки отклонения от предварителния план. Важното е да се води точка сметка на консумираната храна през деня, точния час и нивото на глада, примерно по скала от 1 до 4. Така много лесно ще се види дали прекалявате със захарта, мазните храни, или пък се храните без да сте истински гладен. Вашите собствени наблюдения ще са много полезни за изготвянето на диета от диетолога, както и от самите вас .

3. Научете се да овладявате рисковите моменти като опустошаването на хладилника след връщане от работа. В такива моменти са възможни 2 изхода – намиране на друго занимание - (гимнастика, бягане, релаксация) или прибягването до ниско калорични храни като плодовете и нискомаслените млека или зеленчуци.

4. Научете се да ходите пеша, забравете за колата и градския транспорт особено за късите разстояния. Напълнете хладилника си с плодове, зеленчуци и пресни продукти върху които можете да се нахвърлите без угризения в случай на „бесен глад”. С гордост и без съжаление си спомнете, че до скоро шкафът ви е бил пълен основно с шоколад, ядки и изкуствени храни.

5. Увеличете метаболизма си, за да изразходвате повече калории, естествено това е възможно основно чрез спорта. Когато намалявате хранителната си дажба тялото бързо намалява консумацията си на енергия, за да компенсира разликата. Това обяснява защо въпреки големите усилия отслабваме все по-малко с напредване на диетата.


6. При по-слабо хранене може да се стигне до липса на жизнено необходимите витамини и минерали. За да си ги добави вашето тяло автоматично повишава апетита ви. Ето защо е необходимо допълнителното компенсиране на витамини и минерали под формата на медикаменти.

7. Хранете се 4 пъти на ден : сутрин, обед, следобед и вечер. Чрез по-доброто разпределение на храненията се намалява опасността от проваляне на диетата чрез натъпкване със всяко нещо ставащо за ядене около вас.
Не забравяйте: едно, максимум 2 „големи” яденета прекратяват усилията ви от цялата седмица.

8. Намалете хранителната си дажба с 20 до 40 %. Ако обичайно консумирате 2 500 калории, чрез намаляването им до между 1 500 и 2000 ще успеете да загубите част от теглото си.

9. Хранете се бавно, наслаждавайки се на ястието. Чувството на ситост стига до мозъка, 10 до 15 минути след започването на храненето. Наслаждавайте се на миризмите и оставяйте вилицата си на всеки 3 хапки.

10. Пийте редовно вода. Често се храним само защото организмът изпитва жажда.

КоментариКоментари