IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сън пречи на отслабването

9 май 2012 05 30

5 начина, по които недоспиването подкопава плановете ви за добра фигура

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според 7-годишно финландско изследване на 7 022 участника на средна възраст, ако сте от хората спящи по 5-6 часа или по-малко, ще имате проблем с отслабването.

Защо е така? Ето обяснението на връзката сън-тегло според най-новите изследвания:

Спите по-малко, изгаряте по-малко. В едно изследване на департамента по невроендокринология към университета в Любек, Германия се установява, че когато сте имали безсънна нощ, на следващия ден общото количество изразходвана енергия е с 5% по-малко отколкото след добро наспиване, а разходът на енергия след похапване е с 20% по-малък отколкото след 8-часов сън.

Спите по-малко, ядете повече. Според едно друго проучване представено на Научните сесии през 2011 г. на Американската асоциация на сърдечното здраве, жените спящи по 4 часа на нощ, изяждат средно с 329 калории повече от спящите по 8 часа, а за мъжете допълнителните калории били 263.

Спите по-малко, имате повишен апетит. Ако не получавате по 7 часа здрав сън на нощ, нивото на хормона грелин се покачва, а неговата работа е да засилва усещането ви за глад и да увеличава производството на телесна мазнина. Това е хормонът, от който най-мако се нуждаете, ако имате излишни килограми за сваляне.

Спите по-малко, задържате по-лесно телесната мазнина. В едно изследване на университета в Чикаго, учените изследвали 10 здрави човека, но с наднормено тегло. Те били поставени на балансирана диета. Били разделени на две групи – едните спяли по 7.5 часа, а другите – по 5 часа и 15 минути. В рамките на две седмици и двете групи отслабнали средно с 3 килограма, но тези, които спяли повече загубили 1.4 кг телесна мазнина, а по-малко спящите загубили само 0.6 кг мазнина. Това означава, че количеството сън, който си набавяте влияе и върху начина, по който отслабвате.

Спите по-малко, имате повече време за ядене. Не е научно доказано, но някои експерти вярват, че два часа по-малко сън означава повече време отделено за ровене в хладилника.

Ако четете това късно вечерта, вече знаете какво да направите – бързо в леглото!

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

z.k ( преди 11 години )
Така е! А и повреме на сън не усещаш глад.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар