IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Храни, образуващи газове и подуване на стомаха

19 май 2012 07 00

Как да постъпите, ако имате този проблем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато се храните, храносмилателната ви система преработва храната за енергия за клетките и за всички процеси и функции на тялото ви. Но определени храни са трудни за смилане и частици от тях попадат в червата, където има много бактерии, които предизвикват ферментацията на тези остатъци и в резултат на това се образуват газове и подуване на корема.

Тялото на всеки човек реагира различно на различните храни. Някои хора нямат проблем с преработването на млякото и млечните продукти, докато за други това е храна, предизвикваща газове и дискомфорт. За да разберете кои храни не са благоприятни за вас, обърнете внимание кога се появява подуването.

Ето списък с най-честите причинители на газове:

Мляко и млечни продукти

Продукти със скорбяла като картофите и пастата

Пшенични и овесени трици

Храни, в които има изкуствени подсладители ( газирани напитки, дъвка и бонбони)

Банани, праскови, кайсии, круши, ябълки

Смокини и пъпеши

Синя слива и сок от сини сливи

Кока-кола и други напитки, съдържащи фруктоза

Боб и леща

Лук, зелени чушки, арпаджик

Броколи, къдраво зеле, брюкселско зеле, грах

Царевица, аспержи, моркови, артишок и целина

Не всички от тези храни ще ви създадат газове, може да установите, че на вас съвсем различни храни ви се отразяват зле на стомаха. Имайте предвид, че газове се получават и от определени лекарства, при продължително дъвчене на дъвка или при бързо хранене.

Фактът, че плодовете и зеленчуците предизвикват газове, не означава да не ги консумирате. Те са полезни заради витамините и минералите в тях, но ако отскоро сте започнали да похапвате по-голямо количество от тях, на стомаха ви ще са нужни няколко дена до седмица, докато свикне да обработва повече фибри. Ако след този период все още имате проблеми с много газове, се консултирайте с лекар как да процедирате в този случай.

Не се опитвайте да предотвратите образуването на газове напълно, защото те са нормална част от процеса по храносмилане, а и фибрите в храната са ценна съставка. Въпросът е да откриете кои храни ви причиняват прекалено голям дискомфорт, подуване и газове и да намерите алтернативи на тези продукти, които ще ви снабдят със същите хранителни вещества, но няма да изпитвате болки в корема.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари