IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подходящите храни преди, по време и след тренировка

29 декември 2005 14 09

На всички ни е ясно, че физическата активност трябва да се съчетае с правилен хранителен режим, за да се постигнат още по-добри резултати

Подходящите храни преди, по време и след тренировка

На всички ни е ясно, че физическата активност трябва да се съчетае с правилен хранителен режим, за да се постигнат още по-добри резултати.

Представяме ви кратък списък с хранителните вещества, които задължително трябва да приемате, ако се занимавате активно със спорт.

Преди тренировка: въглехидрати за зареждане на организма

Без значение къде тренирате- в зала или навън, в никой случай не трябва да се храните точно преди тренировка. Когато започнат храносмилателните процеси, телесните функции се забавят и ефекта от тренировката е много по-малък.

Най-добрият вариант е да се храните около час-час и половина преди да отидете в залата. Наблегнете на храни, които съдържат въглехидрати- ориз, тестени храни, зърнени закуски.

Тези храни съдържат гликоген, който е основното гориво за мускулите. Освен това въглехидратите предпазват от мускулни спазми и дават енергия часове наред.

По време на тренировка: бързи захари за енергия

По време на тренировките трябва да пиете много, но не студена вода, на малки глътки. Така ще прочистите тялото си от натрупаните токсини, а млечната киселина, която предизвиква мускулната треска, ще се разнесе по-лесно.

Ако тренировката е дълга, организмът може да изпита нужда от „гориво“. Най-лесният начин за бърз прилив на нова енергия са бързите захари, които се съдържат шоколада, зърнените десерти и в енергийните напитки.

След тренировка: протеини и витамини за по-лесно възстановяване

Веднага след тренировка е добре да имате под ръка зърнен десерт- така няма да почувствате внезапна слабост и ще издържите до следващото хранене.

Въпросното хранене трябва да съдържа много протеини. Те се съдържат в месото, рибата, яйцата и кашкавала.

С помощта на протеините ще се възстановите чудесно след физическото натоварване.

Като добавите и витамини и минерали, бъдете сигурни, че ще се почувствате изпълнени с енергия и добро настроение.

КоментариКоментари