IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета на суровоядците

24 август 2012 10 40

Заслужава ли си да се откажете от печката и котлона?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Килограмите след повечето диети рано или късно се връщат. Затова много диетолози и специалисти в областта на храненето съветват, да не се правят диети за определен период от време, а цял хранителен режим, който да се спазва (дори и не стриктно винаги) цял живот.

Т.нар. Диета на суровоядците е точно това – тя не се ограничава с време, а се превръща в начин на живот. Идеята ѝ е, че хранителните продукти трябва да се консумират непреработени в суров вид, а в идеалния случай да се ядат органични храни.

Хората, които са фенове на този режим твърдят, че колкото повече сурови храни се консумират, толкова по-здрави и жизнени ще бъдем.

Основно привърженици на суровоядството са вегетарианците и веганите. Някои суровоядци пък ядат сурово месо и продукти с животински произход.

Сурова хранителна диета обикновено включва:

Боб
Пресни плодове и зеленчуци
Прясно приготвените плодови и зеленчукови сокове
зърно
Бобовите растения
Мляко от млад кокос
Ядки
Други органични или естествени храни, които не са били преработени
Дестилирана вода
Водорасли
Семена
Сушени плодове на слънце.

В зависимост от начина на живот, могат да бъдат включени:

Яйца
Риба (суши, сашими)
Месо
Мляко и млечни продукти.

Суровоядците казват, че ако се консумират предимно непреработени храни, ще се постигне значителна загуба на тегло и то завинаги. Те също така вярват, че сурова хранителна диета подобрява имунната система и способността на организма да пази от болести и да се пребори с хроничните заболявания.

Според привържениците на този начин на живот в суровините и „живите" храни се съдържат важни ензими, които биват унищожени, ако храната се нагрее до температура над 47 градуса по целзий.

Храните се приготвят по специален начин. Бобовите зърна не се консумират сурови, а вместо тях се хапват покълналите семена на зърнени и бобови растения. Ядките се накисват във вода, а някои плодове се сушат. Много от плодовете и зеленчуците са изстискани, може да се пасират или да минават през кухненския чопър.

Какви са предимствата на една сурова хранителна диета?
Суровоядците казват, че ензимите са жизнената сила на дадена храна. Те смятат, че процесът на готвене разрушава или променя тези ензими, както и важни витамини и минерали. Суровоядците вярват, че готвените храни отнемат по-дълго време на организма за храносмилане и запушват храносмилателната ни система и артериите с частично усвоени мазнини, протеини и въглехидрати.

Недостатъци:

Подобен режим изисква много организация.
Мотивация - трудно е да го поддържаме, особено, когато излизат да се хранят.
Изисква много подготовка.
След известно време може да се получи дразнене на някои черва.

Следните ползи за здравето са подчертани от последователите на сурова хранителна диета:

Вие ще имате повече енергия.
Кожата ви ще имат много по-добър външен вид.
Ще подобрите храносмилането си.
Ще отслабнете.
Значително ще спадне риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Пазете се от някои потенциално опасни храни

Специалистите по хранене и диетолозите твърдят, че следните храни трябва да се консумират с повишено внимание:

Елда - зелените зърна са токсични, когато се ядат сурови. Ако се хапват в големи количества, те могат да бъдат токсични за хората със светла кожа. Елдата съдържа и фагопирин, което предизвиква фоточувствителност, както и някои други кожни проблеми.

Фасул - съдържа химикал, наречен фитохемаглутинин. Суровите шушулки може да бъдат токсични.

Кайсиеви ядки - съдържат амигдалин, който съдържа цианид.

Пащърнак - съдържат фуранокумарин, химическо вещество, произвеждано от централи, като защитен механизъм срещу хищниците. Много фуранокумарини са токсични.

Месо - суровото може да съдържа вредни бактерии, паразити и вируси.

Мляко - суровото мляко може да съдържа микобактерии BOVIS, които могат да причинят белодробна туберкулоза.

Разбира се, не е препоръчително да консумирате и сурови яйца!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари