IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато храната ви разболява

27 февруари 2006 15 53

Хроничното главоболие, косопадът, чупенето на ноктите и липсата на свеж тен не винаги са свързани със сериозно заболяване. Причината може да е неправилно хранене

Когато храната ви разболява

Хроничното главоболие, косопадът, чупенето на ноктите и липсата на свеж тен не винаги са свързани със сериозно заболяване.

По-вероятно е причина за неразположението ви да е неподходящия хранителен режим, който спазвате.

Вижте кои са най-често срещаните проблеми, свързани с неправилното хранене.

Проблем: Умора, липса на сили

Възможна причина: Прекалено малко калории дневно. Тялото ви има нужда от енергия, която се набавя чрез храната. Ако намалите драстично приема на калории, съвсем закономерно и тялото ви ще има по-малко енергия.

Ако сте на диета, не трябва дневните калории да са по-малко от 1 800- 2 000 в зависимост от степента на физическа активност. Колкото и много килограми да трябва да свалите, никога не приемайте по-малко от 1 200 калории на ден, и то след като се консултирате с лекар.

Задължително трябва да отидете на лекар, ако увеличите приема на калории, а умората и липсата на концентрация продължат.

Проблем: Лошо настроение, краткотрайни депресии, липса на апетит

Възможна причина: високопротеинова и нисковъглхидратна диета. Приемането на по-малко от 50 грама въглехидрати на ден може да доведе до намаляването на нивото на серотонин- химическо съединение, което отговаря едновременно за доброто настроение и апетита.

Включете в диетата си сложни въглехидрати ( с други думи- ориз, кафява захар и пълнозърнест хляб ), както и ненаситени мазнини и протеини, за да не лишавате организма си от важни хранителни вещества, а и за да сте в добро настроение.

Проблем: Лошо храносмилане

Възможна причина: В хранителния ви режим няма достатъчно фибри или пък ядете нещо, което не ви понася.

Най-добрите източници на фибри са пълнозърнестия хляб, зеленчуците и бобовите храни.

Ако стомашните ви проблеми продължават повече от 3-4 дни, обърнете съм към лекар.

Проблем: Косопад

Възможна причина: липса на протеини, желязо или витамини А и С. Нужното количество витамин А на ден е около 700 микрограма ( има го в големи количества в спанака и яйцата), а на витамин С е 65 милиграма.

Освен на таблетки, можете да го намерите и мандарините, боровинките и лимоните.

Трябва да се обърнете към лекар, ако косата ви започне да пада бързо и на големи кичури, защото в такъв случай може да се касае за проблеми с тироидната жлеза.

Проблем: Предменструален синдром

Възможна причина: прекалено много захар, кофеин или малко фибри. Предменструалния синдром се влияе изключително силно от начина на хранене. Промяната в настроението и болките през първите дни от цикъла също се влияят от храната и можете да намалите неприятните усещания с правилен хранителен режим.

КоментариКоментари