Според група учени хората, които обядват по-късно, са застрашени от надебеляване. Това показали резултатите от 20-седмично изследване, в което взели участие 420 човека с наднормено тегло. Половината от участниците обядвали до три часа след 12:00, а останалите участници се хранели по-късно. Данните показват, че хората, които обядват преди 15:00 часа, отслабват с 30% повече, отколкото хората, които обядват (и логично после вечерят) в по-късните часове.
Доброволците били подложени на специален хранителен режим с цел отслабване. Резултатите показали, че хората, които обядвали по-рано, загубили по около 10 килограма, което е с три килограма повече, отколкото хората, чиито хранения били по-късно. Оказва се, че времето на хранене може да прогнозира ефективността на отслабването.
Най-общо казано - късното хранене е предпоставка за по-бавна загуба на тегло, пише вестник Daily Mail. Друг интересен факт от изследването е, че втората група от хора (които се хранели по-късно) имали по-ниска инсулинова чувствителност, което представлява рисков фактор за диабет. Важно е да се уточни, че в тези резултати не се включват малките междинни хранения. Те не играят роля в успеха на отслабването.
Оказва се, че хората, които вечерят по-късно са склонни да се хранят минимално сутрин или въобще да пропускат закуската. За да направят още разлики между двете групи, изследователите разгледали и други фактори, които играят роля в загубата на тегло – общия прием и разход на калории, хормоните, свързани с апетита, както и продължителността на съня. Оказва се, че въпросните фактори не се различават при хората от различните групи, което доказва, че времето на хранене е важен и независим фактор.