IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Отново за солта

30 март 2006 11 25

Солта е необходима за протичането на множество процеси в организма, но големите количества сол вредят на здравето

Отново за солта

Солта е неизменна част от храната ни. В неразумни количества ( прекалено малко или прекалено много) може да доведе до усложнения на здравето.

Солта се състои от 60% хлор и 40% натрий. Необходима е за снабдяването на клетките с вода, работата на мускулите, правилното функциониране на нервната система, регулира чувството на жажда, включва се в отделянето на сълзи...

Към това трябва да прибавим и значението на йода, който е внесен допълнително в състава на трапезната сол. Той участва в синтеза на хормоните на щитовидна жлеза, а оттам и във всички отделителни процеси на организма.

В същото време, употребата на много сол повишава артериалното налягане, което води до високо кръвно. Както се знае, високото кръвно налягане е основната причина за сърдечните кризи и мозъчните инсулти.

Смята се също така, че големите количества сол повишават риска от остеопороза. Макар сама по себе си да не е калорична, солта увеличава апетита и предразполага към натрупване на излишни килограми.

Количеството сол, което всеки човек трябва да поема дневно, е между 2 и 6 грама. При физическо натоварване или в горещ ден, количеството може да стигне до 8 грама, тъй като организмът губи много соли, които трябва да се възстановят.

Голяма част от хората обаче несъзнателно поемат близо 12 грама на ден. Това се дължи на факта, че повечето храни са осолявани при приготвянето им, включително и хляба, и сами по себе си тези храни ни дават между 50 и 70% от необходимата дневна доза сол.

Трябва да спазвате едно просто правило, за да ограничите приема на сол до нормалните количества- опитайте преди да посолите.

Ако не можете да ядете без сол,избирайте храни, които не са солени- чисто месо, зеленчуци, риба. Така, дори да посолите храната си, вероятността да предозирате, е по-малка.

КоментариКоментари

enlisted ( преди 15 години )
Как да си направим Соле (Sole) или Со-лей (So-lay)?Вода и кристална сол се нарича Соле (Sole). Когато вода и сол се смесят заедно се получава един съвсем различен продукт, Соле. Думата Соле (Sole) произхожда от латинската дума "sol", което означава слънце. Соле означава воден разтвор на сол.Соле напитка захранва тялото ни с всички необходими минерали за метаболизата. Какво е метаболиза? Това е обмяната на веществата и енергията в човешкия организъм. Този процес е в основата на живота ако няма метаболизъм, няма живот.Соле напитка нормализира алкално-киселинния баланс на тялото и нормализира кръвното налягане.Соле напитка разтваря и елиминира отлаганията и отпадъците(токсини), които причиняват образуване на камъни, като бъбречни и жлъчни камъни и различни форми на ревматизъм, като артрит.Соле напитка намалява желанието(страст) ни да консумираме нездравословна храна.Когато водата се комбинира със солта, позитивните йони на солта заобикалят негативните йони на водните молекули и обратно. Йоните се хидролизират. При този процес геометричната структура на солта и водата се променя в тотално нова форма, друга дименсия. Водата не е вече вода и солта не е вече сол.Напоследък много популярна е Хималайската кристална сол.Всяка сутрин пийте чаша с изворна вода смесена с една лъжичка Соле. Пийте това на празен стомах преди закуска. Количеството вода си определете вие, но запомнете е една лъжичка Соле с чаша вода всяка сутрин. Постоянството е много важно. От биохимична гледна точка само за минути стомаха и червата се стимулират. Това от друга страна подобрява храносмилането и метаболизма. Подобряване на електролитната среда в тялото повишава проводимостта, а от там стимулира циркулацията и нервната система.Балансиране на pH фактора на тялото и освобождаване от тежки метали.Соле напитка е превъзходна за балансиране на pH средата на тялото. Соле напитка премахва натрупванията на тежки метали, като олово, живак, арсен, амалгама и също натрупване на калций. За да се освободи тялото от тези депозити първо трябва да ги метаболизира, разлага молекулната им структура. Даже животинските протеини, които трудно се преработват и елиминират ще бъдат елиминирани чрез урината с помощта на мощната структурна формация на кристалната сол. Винаги подпомагайте този процес като пиете 8-10 чаши вода на ден.Приготвяне на Соле напитка.1.Сложете 2-3 лъжици Хималайска кристална сол в 1 литров стъклен съд (буркан) и го напълнете с изворна вода до горе. Солта може да е на кристали или на ситни зрънца.2.След около 24 (ако на кристали, ако не след 1-2 часа) часа погледнете да видите дали кристалите са се разтопили. Ако са се разтопили добавете още, докато водата не може повече да приеме сол. Това ще разберете, ако на дъното има неразтопени кристали. Разтворът е наситен 26% със сол и е готов за консумация.3. Вземайте е чаена лъжичка от разтвора с чаша вода всяка сутрин преди закуска.Забележка: Стъкленият съд може да бъде периодично дозареждан отново със сол и вода.Соле напитка спомага за балансиране кръвната захар, намалява усложненията при диабет, подпомага дейността на нервните клетки и пренасянето на информация по нервните влакна, подобрява усвояването на храната в червата, изчиства бронхите от слузни налепи, което е особено полезно при астма, муковисцедоза, емфизем и кистична фиброза на белите дробове, изчиства задръстените синуси, притежава антихистаминов ефект, предотвратява мускулни схващания, укрепва костите и намалява остеопорозата, регулира съня и облекчава безсънието, при гаргара облекчава сухата кашлица, възстановява сексуалното желание и подобряването на либидото, облекчава при разширени вени.Помага разтварянето и изхвърлянето на натрупаните ***, които водят до камъни в бъбреците и жлъчката, ошипяване, подагра, артрит, ревматизъм, намалена подвижност на ставите, артериосклероза и т.н. Соле е и много полезно при кожни болести като пречиства организма отвътре.Нерафинираната и нейодирана морска сол, нерафинираната и нейодирана каменната сол и разбира се хималайската кристална сол са един натурален антибиотик с антибактериално действие. В древността хората са го знаели това, но ние напоследък пренебрегваме това, поради лошата слава на обикновената сол (натриев хлорид).В изцелителното действие на натуралната сол, аз всеки ден все повече и повече се убеждавам. Ако увеличавате приема на натурална сол правете го постепенно и наблюдавайте каква е реакцията на организма. http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
enlisted ( преди 15 години )
Солта, Бялото злато или Бялата отрова?Думата сол(salt) произлиза от латинския термин "sal". В миналото, на солта са казвали "бялото злато", което е било причина за политически борби и войни. На римските войници са заплащали със сол, от където произлиза и думата "salary" заплата. Солта е била много по ценна за оцеляване на хората отколкото златото.Каква сол използваме днес?Това е предимно обикновена трапезна сол или така наречената готварска сол. Готварската сол е 95% натриев хлорид, а останалото са примеси като йод, стабилизатори на йода(като гликоза), алуминиев силикат за да предпази солта от абсорбиране на влага, който е силно токсичен за нервната система и още много други. Готварската сол се добива от солни мини и след това се рафинира, като повечето от минералите се премахват докато остане само натриев хлорид. Обикновено се продава йодирана. Тази сол е агресивна, изолирана и е една непълноценна съставка. По този начин натуралната сол с много минерали се превръща в натриев хлорид, който е една бяла отрова. Нашият организъм се нуждае от сол за да се поддържат флуидните нива в тялото ни. Дневната консумация на сол е 3-6 гр, което обикновено се препоръчва от лекарите. В миналото, като например ранните американци за консумирали дневно 20 гр. сол. Но понеже много от храните, които консумираме съдържат сол за да се запазят, като например консервираните храни, туршии, колбаси, пушени и консервирани меса, сирена, а и освен това нашето тяло непрекъснато чувства нужда от сол поради неспособността на натриевия хлорид да участва пълноценно в клетъчните процесите, ние консумираме допълнително сол, като непрекъснато си досоляваме. Нашето тяло е способно да изхвърли чрез бъбреците на ден мах. 1.3 до 2 гр сол. Организма ни разпознава трапезната сол като агресивна клетъчна отрова, неестествен примес и иска да я изхвърли, колкото се може по бързо за да се защити. Това причинява претоварване на органите, които участват в отделянето. Понеже тялото ни не може да елиминира излишния натриев хлорид, то се стреми да го изолира. При този процес водните молекули обграждат натриевия хлорид и го неутрализират. За тази процедура от клетките се отнема перфектно структорираната клетъчна вода за да се неутрализира натриевия хлорид. Това причинява смърт на дехидрираните клетки. Ако количеството на натриевия хлорид е все още високо се получава рекристализация на излишната сол, като тялото използва неразграждащи се протеини за да произведе пикочна киселина. Тялото не може да се изложи на въздействието на тази киселина и тя се свързва с натриевия хлорид и формира нови кристали, които се депозират директно в костите, ставите, кръвоносните съдове и органите. Това е причината за ревматизъм, като артрит, подагра и бъбречни и жлъчни камъни. Рекристализацията е един естествен защитен процес на тялото, но ако това продължи дълго тялото се отравя от тези субстанции. Следствие от това са много симптоми и болести. Дехидрирането на клетките от своя страна води до цилулит и обезводняване на тялото.Каква сол тогава трябва да приемаме?Морската сол обикновено се смята за нерафинирана сол понеже се добива от океана или морето чрез изпарение. Обикновено производителите не я рафинират, така съдържа следи от различни минерали, включително желязо, магнезий, калций, калий, манганин, цинк, йод и др. За да я използваме трябва да бъдем обаче да сме сигурни, че не е подложена на рафиниране. Натуралната морска сол е здравословен заместител на трапезната сол и съдържа повече от 80 минерали необходими на тялото да запази клетките. Една от най здравословните е Хималайската кристална сол, която съдържа 84 минерали и следи от метали. Тя се различава от каменната сол, но тук няма да се спираме на разликите и ползата от използване на Хималайската кристална сол.Ползата от натуралната сол.Според Д-р Батмангелиджи (Dr. Batmanghelidj, M.D)Тя е най добрия диуретик, играе жизнена роля за елиминиране на киселинността вътре в клетките, по специално мозъчните клетки ( предпазва ни от болест на Алхаймер). Никога не минавайте на диета без сол!Играе жизнена роля при бъбреците за елиминиране на киселинността и отделяне и в урината. Без достатъчно сол, тялото си повишава киселинността.Играе значителна роля при третиране на емоционални проблеми (депресия).Играе значителна роля за запазването на нивото сератонина и мелатинина в мозъка. Когато водата и солта извършват естествен процес на антиохсидиране и изчистват токсичните отпадъци от тялото, необходимите аминокиселини не се използват като химически антиохсиданти.Натуралната сол, според моето мнение е жизнено важна за предпазване от рак и за третиране на рак. Раковите клетки се убиват от кислорода. Те са анаеробни "организми"...дехидрацията, недостига на вода и сол подтиска имунната система и способността на здравите клетки да се съпротивляват.Солта играе жизнена роля за поддържане на мускулния тонус и сила. Липса на контрол на пикочния мехур, което причинява незадържане на урината е вероятна последица от недостиг на сол.Солта е ефективна за стабилизиране на нередовно пулсиране на сърцето, точно противоположно на концепцията, че причинява хипотермия(високо кръвно налягане)Солта е жизнено важна за регулиране на съня.Солта е жизнено важен елемент при третиране на диабет. Спомага за балансиране на нивото на кръвната захар и за производството на необходимия инсулин.Солта е жизнено необходима за генериране на хидроенергия във всички клетки на тялото.Солта е жизнено необходима за комуникационните и информационни процеси на нервните клетки.Солта е жизнено важна за абсорбиране на хранителните елементи в чревния тракт.Солта е жизнено важна за почистване на белите дробове от слузни наслоения и полепни храчки, по специално при асма, ефизема и кистозна фиброза.Солта е жизнено важна за почистване на катари и синусни запушванияСолта е жизнено важна при третиране на подагра и артрит.Солта е жизнено важна при третиране на мускулни схващания.Остеропорозата в много случаи е резултат от недостиг на вода и сол в тялото.Солта е абсолютно необходима за поддържане структурата на костите.Солта е жизнено важна за поддържане на сексуалността и либидото.Солта е жизнено важна за предпазване от разширени вени на краката и бедрата.Като правило, запомнете на всеки 10 чаши вода слагайте 3 грама сол, което е половин чаена лъжичка.Използвайте нерафинираната морска сол.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар