Солта се състои от 60% хлор и 40% натрий. Необходима е за снабдяването на клетките с вода, работата на мускулите, правилното функциониране на нервната система, регулира чувството на жажда, включва се в отделянето на сълзи...
Към това трябва да прибавим и значението на йода, който е внесен допълнително в състава на трапезната сол. Той участва в синтеза на хормоните на щитовидна жлеза, а оттам и във всички отделителни процеси на организма.
В същото време, употребата на много сол повишава артериалното налягане, което води до високо кръвно. Както се знае, високото кръвно налягане е основната причина за сърдечните кризи и мозъчните инсулти.
Смята се също така, че големите количества сол повишават риска от остеопороза. Макар сама по себе си да не е калорична, солта увеличава апетита и предразполага към натрупване на излишни килограми.
Количеството сол, което всеки човек трябва да поема дневно, е между 2 и 6 грама. При физическо натоварване или в горещ ден, количеството може да стигне до 8 грама, тъй като организмът губи много соли, които трябва да се възстановят.
Голяма част от хората обаче несъзнателно поемат близо 12 грама на ден. Това се дължи на факта, че повечето храни са осолявани при приготвянето им, включително и хляба, и сами по себе си тези храни ни дават между 50 и 70% от необходимата дневна доза сол.
Трябва да спазвате едно просто правило, за да ограничите приема на сол до нормалните количества- опитайте преди да посолите.
Ако не можете да ядете без сол,избирайте храни, които не са солени- чисто месо, зеленчуци, риба. Така, дори да посолите храната си, вероятността да предозирате, е по-малка.