Според едно скорошно проучване, 36 % от американците имат проблеми с наднорменото тегло, въпреки че говорят и мислят само за диети.
Странното е че, че във Франция, където са измислили пържените картофи, нямат такъв проблем с килограмите, а процентът на застрашените от затлъстяване е поне два пъти по-малък, отколкото в САЩ.
В страната на пиците – Италия, също само 20% от хората имат проблеми с теглото, а в Испания този процент е 23%, въпреки факта, че всички испанци вечерят към 23:00 часа, което се води за вредно.
Ето и каква е тайната на тези страни по отношение на добрата форма.
В Испания... се хранят бавно
Може да вечерят късно, но го правят бавно, а не преглъщат на големи, бързи хапки като американците. Испанците се наслаждават на храната с всичките си вкусови рецептори и я използват като средство за събиране с приятелите и семейството.
Снимка: Dreamstime
Когато испанците ядат тапас, те правят пауза между две хапки, дъвчат бавно и си правят почивки за приятни разговори. Изследователи от Университета на Роуд Айлънд наскоро установиха, че средният ИТМ на бавните консуматори е значително по-нисък от този, на хората, които се хранят бързо. Бавното хранене дава време на стомаха да прати сигнал на мозъка, че вече е сит.
В Италия... ценят качеството пред количеството
Снимка: Dreamstime
Италианците може да ядат пица и паста, но те не го правят в неограничени количества, като американците, а точно обратното. Порциите в италианските ресторанти са толкова малки, че хората често си стават гладни от масата. Малкото количество на храната е точно толкова важно за отслабването, колкото и самият вид на храната. Това е основно правило за хората, които искат да свалят килограми.
В Гърция ... се фокусират върху качествените продукти
Снимка: Dreamstime
Пържените картофи са най-популярната храна в САЩ, но в Гърция не е така. Хората в тази близка, средиземноморска държава се хранят доминантно със зеленчуци, риба, морски дарове, бобови и пълнозърнести храни. Освен това единствената мазнина, която използват в тяхната кухня е зехтина. Всички тези продуктите са в основата на повечето популярни и ефикасни диети.
В Латинска Америка ... ядат сезонни продукти от местни производители
Снимка: Dreamstime
Според Американското министерство на земеделието храната, която е отгледана в рамките на 150 километра от мястото, където е консумирана, е много по-полезна и съдържа повече хранителни вещества, отколкото храната която пътува хиляди километри, за да стигне до трапезата. В Латинска Америка хората се хранят предимно с местни продукти, което означава изобилие от пресни сезонни плодове и зеленчуци.
Във Франция ... се концентрират върху ястията си
Снимка: Dreamstime
Едно от най-вредните неща, по отношение на храненето е, когато то става пред телевизора и човек се тъпче разсеяно без да осъзнава колко храна е приел. При французите това го няма. За тях храненето е събитие, на което те обръщат специално внимание. Освен това французите планират своето мулти-степенно меню предварително. Холандско проучване установи, че хората, които мислят напред за следващите си хранения, имат по-голям успех със загубата на тегло.