IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 храни за „умно“ хранене – III част

14 април 2006 10 18

Продължаваме със списъка на 20-те „най-умни“ храни в мъжкото меню. Тяхното присъствие на масата е сигурен ключ към успеха за поддържане на фитнес, тоест, „здрава“ форма

20 храни за „умно“ хранене – III част

Продължаваме със списъка на 20-те „най-умни“ храни в мъжкото меню. Тяхното присъствие на масата на един мъж е сигурен ключ към успеха на „умното“ хранене и поддържане на фитнес, тоест, „здрава“ форма.

Преди това, ето първите пет и вторите пет „умни“ храни които ви представихме досега:



Продължаваме със следващата петица:


Телешко

163 калории за 100 гр.
3-4 пъти на седмица

Телешкото не съдържа само аминокиселини, които са основен строител на мускулна маса. То също така е мощен източник на желязо и цинк, които подпомагат поддържането на добра форма.

Всъщност телешкото е толкова хранително, че ако го консумирате три пъти седмично ще имате в продължение на 7 дни 10% от вашата дневна нужда от протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор и ниацин.

Притеснявате се, че е тлъсто и мазно? Недейте. Според последни проучвания телешкото месо от сегашните породи съдържа 20% по-малко мазнини отпреди 20 години. На всичкото отгоре телешкото месо има несравнимо по-малко мазнини от свинското например.

Пълнозърнест хляб

140 калории за две филии
Яжте 6 пъти седмично

Бялото брашно (т.е. белият хляб) не само ви ограбва от фибри и протеини, а и се преработва толкова бързо, че тялото ви изгаря поетата енергия почти неусетно.

На всичкото отгоре, за да преработи тези енергийни бомби от белия хляб, организмът произвежда инсулин неравномерно, което уврежда клетките и така освобождава място за натрупване на мазнини. За какво тогава ви е да ядете бял хляб?

Пълнозърнестият хляб съдържа фибри, които ви създават усещане за ситост и са жизнено необходими. Внимавайте обаче като си купувате пълнозърнест хляб, защото на пазара има какви ли не боклуци, които претендират, че са здравословен продукт.

Истинският пълнозърнест хляб съдържа 100% зърнени култури. Никакви примеси. Имайте предвид, че точно това указание трябва да е на първо място в етикета върху опаковката.

Бадеми

82 калории за 50 грама
Яжте три пъти седмично

Богати на протеини, фибри и витамин Е, бадемите са страхотно полезни за сърцето, храносмилателната система и кожата.

Те също така са пълни с ненаситени мазнини, които имат благотворно действие върху сърдечносъдовата система.

Някои хора обаче си мислят, че бадемите са много калорични и и ги избягват. Това обаче е грешка.

Напротив, 100 грама бадеми седмично помагат за регулиране на теглото. За да се сещате да ядете бадеми си купете и сложете на бюрото, като все пак внимавайте да не хрупате прекалено шумно. Естествено по-добрият вариант е да ги ядете сурови, но ако не са ви вкусни, печените бадеми също са толкова полезни.

Кисело мляко

154 калории на чаша
Всеки ден

Киселото мляко съдържа всички полезни съставки на млякото, плюс активни култури, като прочутата бактерия бацилус булгарикус.

Редовната консумация на кисело мляко (освен ако не страдате от камъни в бъбреците) ви пази от разболяване. Изследвания показват, че хората, които ядат често кисело мляко много рядко се разболяват от настинка, в сравнение с тези, които не консумират кисело мляко.


Киселото мляко също така съдържа калций, който не само действа като помощно средство при горенето на мазнини, но ви кара да се чувствате сит, а и помага страхотно на костите и опорно-двигателния апарат.

Внимавайте. Повечето плодови кисели млека са с допълнително захар и фруктозен сироп. Затова внимателно четете опаковките на млеката, които купувате, за да следите съдържанието на захар. Можете да разнообразявате плодовите млека с натурално кисело мляко.

Спанак

7 калории на купа
Яжте 2-3 пъти седмично

Какво общо имат строгите диетолози и бойните анимационни моряци? Обичат спанак, разбира се! И много правилно.

Една купа от този зеленчук ви зарежда с фибри, калций и вашата дневна доза от бета-каротин. Този антиоксидант е жизненоважен за вашата имунна система и доброто зрение. Освен това спанакът е изключително полезен за ставите.

Ако не можете да го ядете суров във салата, го прибавяйте в супи или в спагети или върху пица.


Очаквайте последната петица „умни“ храни

КоментариКоментари

Богдана ( преди 11 години )
100 грама бадеми съдържат 694 калории. 50 грама не могат да съдържат 82 калории както написано в статията!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар