IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата на Аткинс прави хората сънливи

21 май 2013 06 40

Храните, богати на въглехидрати обаче, имат обратното действие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено спазването на диета изисква един-единствен резултат – отслабване. Човек се стреми към по-добър външен вид и освен за приема на калории и числата на кантара, той не се замисля за страничните ефекти от спазването на подобно хранително ограничение. Популярната диета на Аткинс, която изисква редуциране приема на въглехидрати и налага консумация на мазни храни например, може да предизвика сънливост през деня. Това твърди ново проучване, което проследява връзката между нивото на бодрост и храната, която човек консумира.

Изследователите от Колежа по медицина Penn State в Пенсилвания установиха, че по-високата консумация на мазнини се свързва с повишена сънливост през деня. Точно противоположно действие обаче, има приемът на въглехидрати, който увеличава чувството за бдителност. Тези резултати обясняват защо хората, които ядат повече месо и консумират ограничено количество въглехидратни храни, са по-склонни да се чувстват сънливи през деня.


Учените уточняват още, че няма връзка между приема на протеини и сънливостта. Главният изследовател професор Александрос Вгонцаз заяви: „Повишената консумация на мазнини оказва слаб неблагоприятен ефект върху бдителността при иначе здрави хора, които нямат проблем със затлъстяването“. Той добавя още, че прекомерната дневна сънливост и умора са много разпространени в съвременния свят и че все повече хора имат подобни оплаквания.

Диетите, основаващи се на висок прием на мазнини, като диетата на Аткинс например, силно намаляват чувството на бдителност, което може да окаже влияние върху способността на индивида да функционира. Тези ефекти могат да заплашат и обществената безопасност, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари