IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храненето в ресторант може да съсипе диетата ви

27 май 2013 14 00

Мазнините в едно ястие са почти 90% от препоръчителния дневен прием

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Спазването на диета понякога може да бъде непосилна задача. Навсякъде дебнат изкушения, а човек не винаги може да им устои. Особено трудно е, когато става въпрос за професионално приготвени кулинарни ястия. Установено е, че средната порция храна в ресторантите съдържа 58 грама мазнини, което представлява 89% от препоръчителния дневен прием.

Учени от Университета в Торонто изследвали 685 ястия и 156 десерта, предлагани в 19 канадски ресторанта. Те измерили техните калории, както и нивата на натрий, мазнини и холестерол. Резултатите показали, че средното ястие съдържа 1128 калории. Препоръчителният дневен прием е около 2000 калории, което означава, че само една порция в ресторант изчерпва повече от половината позволени калории.


Изследователите открили още, че средното ястие в ресторант съдържа 151% от препоръчителната доза натрий за деня, 83% от наситените мазнини и 60% от дневната стойност на холестерола. За съжаление, салатите също не са „безопасни“. Авторката на изследването Мери Скоурботакос казва: „Важно е да се отбележи, че във всички категории храни се откриха повече калории. Дори в най-ниската категория – салатите, където средно има около 657 калории, открихме видове с по 1370 калории“.

Изглежда, че най-калоричните ястия са тези с месо. Изследователите предупреждават, че приемът на наситени мазнини трябва да бъде възможно най-ограничен. Препоръчва се от 20 до 35% от енергията да идва от мазнини, макар че учените установяват, че 45% от енергията се получава от мазнини. Като цяло резултатите от това проучване показват, че калориите, наситените мазнини и натриевите нива са тревожно високи в ястията, предлагани в ресторантите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари