IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболно меню

17 май 2006 07 39

Каквото и да си говорим за това лято, всичко ще е футбол. У всеки мъж дреме непризнат Роналдиньо или поне Уейн Рууни, а нашата цел е да ви помогнем да станете още по-добри с правилно хранене

Футболно меню

Каквото и да си говорим за това лято, всичко ще е футбол. У всеки мъж дреме непризнат Роналдиньо или поне Уейн Рууни и сме готови да се обзаложим, че повечето от вас ще редуват футболните срещи от световното с приятелски мачове на близкия стадион.

За да не отпаднете от състава и за следващи срещи, трябва да започнете да мислите като спортист. Което ще рече, че не само тренировките, но и храненето ви трябва да бъдат внимателно обмислени и изпълнени.

Представянето ви на „зеления килим“, както поетично обичат да се изразяват спортните коментатори, или на асфалта в двора на училището, много зависи от това, което слагате в чинията си.

Наблегнете на храните, които съдържат бавни захари, т.е макарони, пълнозърнест хляб и ги комбинирайте с плодове и зеленчуци, заради витамините и минералите, с месо и риба заради протеините ( нека месото да е пилешко) и млечни продукти заради калция.

Като вземете предвид тези няколко групи храни, можете да съставите сам такова меню, което да ви доставя не само полезните съставки, но и удоволствие от храната.

Другата тънкост при избора на „футболното“ меню е съобразяването на храненията с дните на тренировка, среща или почивка.

При всички случаи тренировката трябва да е три часа след последното ви хранене, за да не се налага да тичате на пълен стомах.

Освен това самото хранене трябва да продължи поне 40 минути, за да сдъвчете добре храната и да дадете време на тялото ви да преработи на време всичко.

Нормално е между четири и пет часа следобед да ви се прииска да хапнете нещо. Ако тренировката е след час или два, хапнете банан или зърнен десерт. Така ще дадете силен старт на организма си за предстоящото изпитание.

Не забравяйте и водата. Пийте през целия ден, а не само по време на мача или точно преди него. Не чакайте да ожаднеете, а дръжте чаша вода близо до вас и пийвайте по малко всеки път, когато я погледнете.

Разгрявайте добре преди всяка тренировка и не забравяйте да спазвате принципа на феърплея.

КоментариКоментари