IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете за чудотворното отслабване

22 май 2006 09 56

Не превръщайте свалянето на килограми в мъчение. За рисковете на някои диети и как да отслабнете трайно и зравословно

Забравете за чудотворното отслабване

Диетична лудост обхваща всички в началото на всяко лято. Всички искат да отслабнат веднага или най-късно след три седмици, за да изглеждат добре в новите си бански костюми.

След края на лятото повечето забравят за здравословното хранене, за лишенията и за усилията, които са положили. До следващото лято....

За да спрете тази порочна практика и да отслабнете здравословно и трайно, трябва да предприемете няколко важни стъпки.

На първо място, не си поставяйте непосилни изисквания. Здравословното отслабване е с 2-3 килограма на месец. Повече свалени килограми означават повече върнати след края на диетата и повече проблеми със здравето.

Когато започвате да отслабвате, го направете заради здравето си, а не от суета. Посъветвайте се с лекар дали наистина имате нужда от сваляне на няколко килограма или просто образът ви в огледалото ви подвежда.

Изберете подходящия за вас и вашия начин на живот хранителен режим. Имайте предвид, че няма универсална диета и известните хранителни режими крият рискове за здравето, ако бъдат изпълнявани за дълъг период от време.

„Ананасова диета“ и всички останали, които са базирани на консумацията само на един продукт: за един ден в месеца може, но не и повече. При този вид диети организмът започва много бързо да страда от липса на хранителните вещества, които не се съдържат в единствения продукт, който ядете.

Разделното хранене: идеята на този вид диети е да не смесвате определени храни по време на едно ядене ( например месо и картофи, хляб и сирене). Те дават относително добри резултати, но не заради магическото разделяне, а заради намаления прием на калории.

Режимът на Аткинс се основава на намаляване на приема на храни, които съдържат въглехидрати. Можете да ядете свободно мазни и богати на протеини храни. Този начин на хранене е много примамлив, особено за мъжете, но изследванията показват, че той повишава нивото на холестерола, което води до сърдечни проблеми.

Режимът на Монтиняк. Френският диетолог Мишел Монтиняк съветва последователите си да приемат храни с нисък гликемичен индекс или, с други думи, тези, които съдържат бързи въглехидрати.

Монтиняк съветва да се избягват хляба, картофите и млечните продукти, които в дългосрочен план води до повишаване на приема на мазнини.

Протеинова диета. Тя е свързана не само с намаляване на въглехидратите, а и с рязко намаляване на приема на калории. Този хранителен режим е подходящ само за хора с наднормено тегло, за кратко време и под лекарско наблюдение.

Спрете ли с протеинова диета, килограмите се връщат бързо. А ако решите да се храните така през целия си живот, рискувате да навредите сериозно на здравето си, защото сте ограничили приема и на полезни вещества, и на достатъчно калории, а това води до изтощение на организма като цяло.

Идеалната диета е тази, при която приемате по-малко калории, отколкото изразходвате и която ви гарантира приема на всички необходими хранителни вещества.

КоментариКоментари