Излагането на пряка слънчева светлина без подходяща защита може да доведе до сериозни проблеми със здравето.
Има храни, които повишават защитните сили на организма срещу ултравилолетови лъчи. Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва да оставите плажното мляко вкъщи.
Ето и списък с хранителните вещества, които повишават зашитата на организма срещу UV- лъчите.
Селен – олиго-елемент, който се съдържа в месото, морските дарове, зеленчуците, сиренето и храните, богати на протеини. Селенът предпазва от топлинен удар, улеснява почерняването и забавя стареенето на кожата, като унищожава свободните радикали.
Достатъчно селен можете да си набавите с поне 200 грама зелени зеленчуци на ден. Повечето възрастни, и особено пушачите, страдат от липса на селен, защото никотинът навлиза в клетките и те имат нужда от големи количества от този елемент, за да функционират правилно.
Бета-каротин: Каротиноидите са естествени оцветители, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. Стимулират имунната система и подпомагат възстановяването на клетките.
Необходим е за синтезирането на витамин А и се съдържа в морковите, спанака, прасковите и грейпфрута.
Витамин А: Това е първият витамин, открит през 1913 година от МакКолъм и Дейвис. Предпазва от образуване на рак на кожата, ускорява зарастването на раните и помага за възстановяване на кожните клетки.
Витамин С: Забавя стараенето на кожата. Съдържа се в плодовете и зеленчуците. По-големи количества има в спанака, зелето, пороткалите, лимоните, доматите и прасковите.
Витамин Е: Повишава понисимостта на кожата към слънцето. Заедно със селена и витамин С забавят стареенето на кожата и разграждат мастните киселини. Съдържа се в ядките, зърнените храни, зелените зеленчуци, яйцата и маслото.
Както сигурно сте обърнали внимание, козметичните компании правят всичко възможно, за да направят продукти, които да съдържат тези вещества, защото е доказано, че действат добре на кожата.
Колкото до слънчевата защита, не забравяйте специалната козметика.