IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Защитете се от UV-лъчите с подходящите храни

31 май 2006 06 50

Тялото ни има естествена защита срещу вредните слънчеви лъчи, която може да се подсили с витамини и хранителни вещества

Защитете се от UV-лъчите с подходящите храни

Тялото ни има естествена защита срещу вредните слънчеви лъчи, която може да се подсили с витамини и хранителни вещества.

Излагането на пряка слънчева светлина без подходяща защита може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Има храни, които повишават защитните сили на организма срещу ултравилолетови лъчи. Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва да оставите плажното мляко вкъщи.

Ето и списък с хранителните вещества, които повишават зашитата на организма срещу UV- лъчите.

Селен – олиго-елемент, който се съдържа в месото, морските дарове, зеленчуците, сиренето и храните, богати на протеини. Селенът предпазва от топлинен удар, улеснява почерняването и забавя стареенето на кожата, като унищожава свободните радикали.

Достатъчно селен можете да си набавите с поне 200 грама зелени зеленчуци на ден. Повечето възрастни, и особено пушачите, страдат от липса на селен, защото никотинът навлиза в клетките и те имат нужда от големи количества от този елемент, за да функционират правилно.

Бета-каротин: Каротиноидите са естествени оцветители, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. Стимулират имунната система и подпомагат възстановяването на клетките.

Необходим е за синтезирането на витамин А и се съдържа в морковите, спанака, прасковите и грейпфрута.

Витамин А: Това е първият витамин, открит през 1913 година от МакКолъм и Дейвис. Предпазва от образуване на рак на кожата, ускорява зарастването на раните и помага за възстановяване на кожните клетки.

Витамин С: Забавя стараенето на кожата. Съдържа се в плодовете и зеленчуците. По-големи количества има в спанака, зелето, пороткалите, лимоните, доматите и прасковите.

Витамин Е: Повишава понисимостта на кожата към слънцето. Заедно със селена и витамин С забавят стареенето на кожата и разграждат мастните киселини. Съдържа се в ядките, зърнените храни, зелените зеленчуци, яйцата и маслото.

Както сигурно сте обърнали внимание, козметичните компании правят всичко възможно, за да направят продукти, които да съдържат тези вещества, защото е доказано, че действат добре на кожата.

Колкото до слънчевата защита, не забравяйте специалната козметика.

КоментариКоментари