IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лесният план за отслабване

26 август 2013 09 15

Това е диета, с която хем ще отслабнете, хем ще задържите новите си килограми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има хиляди диети за бързи, постепенни и бавни резултати. Някои от тях са създадени от диетолози, експерти по хранене, лекари, фитнес инструктори и т.н. За съжаление, при повечето диети се наблюдава ефектът йо-йо - след като човек спре да се придържа към тях, бързо-бързо си възвръща килограмите, а и трупва още няколко отгоре. Затова вижте един лесен хранителен режим, чрез който със сигурност ще отслабнете и не само това - ще запазите новото си тегло и за в бъдеще.

Тази диета се базира на следния прост метод – 2 дни в седмицата трябва да минете на режим от хранене с ниско съдържание на въглехидрати. С този метод по-бързо ще се освободите от коремните мазнини, отколкото ако спазвате диета седем дни в седмицата, а освен това ще намалите до минимум риска да развиете диабет.

Въпросната диета не е комерсиална, а се препоръчва от британски изследователи. Преди няколко години екип от британски учени започнал да прилага този режим, за да помогне на жени с по-висок от средния риск от развитие на рак на гърдата, да отслабнат (затлъстяването е рисков фактор за развитие на тази болест. Хормоните в тялото инсулин и лептин, свързани с наднорменото тегло, могат да стимулират развитието на туморите). Учените решили да подложат своите пациентки на ниско-калорична диета само 2 дни в седмицата и установявили, че тя работи успешно: Жените отслабнали, а нивата на лептин и инсулин в кръвта им намалели.

Идеята била дамите да намалят в тези два дни приема си на калории до 650. Това не било никак лесно, защото означавало те да гладуват в продължение на 48 часа. Затова изследователите измислили друг вариант - ниско съдържание на въглехидрати в тези два дни и прием на калории до 1500. В останалата част от седмицата участниците в проучването можели да ядат каквото си поискат, стига да не прекаляват.

Жените, които следвали този план, отслабнали средно по около 4 кг за 6 седмици. На тях им било забранено да консумират във въпросните два дни следните храни: хляб, зърнени храни, макарони, тестени изделия като бисквити и солети, сладкиши.

Ето примерен план за тези два дни ограничено хранене:

Стремете се да ядете храни с ниско съдържание на въглехидрати, като избягвате тежките тестени изделия като пица, хляб, зърнени храни и сладкиши. Вие избирате кои два дни от седмицата да спазвате режима. Те може и да не са последователни.

В ниско въглехидратните дни можете да приемате не повече от 50 г въглехидрати (от филийка пълнозърнест хляб, например). Наблегнете на зеленчуците (без картофи), на плодовете (без грозде и банани), на млечните продукти (да не са подсладени) и на постните протеини (яйца, риба, домашни птици).

Имайте предвид, че въглехидрати (около 15 гр.) се съдържат дори в малката ябълка, така че не прекалявайте с плодовете!

В един такъв ден примерното ви меню може да бъде следното: омлет за закуска, зелена салата с пиле на грил за обяд, парче сирене и няколко бадеми за следобедна закуска и сьомга с гарнитура от зелен фасул или броколи за вечеря.

В другите пет дни от седмицата също е добре да избягвате преработените и пакетирани храни (т.нар. джънк фууд).

Този хранителен режим е много подходящ за жени с натоварен график и забързан начин на живот, които не могат да мислят всеки ден с какво се хранят. Диетата намалява и LDL холестерол, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Саня ( преди 10 години )
До Рени: Уважаема Рени!Как е възможно лекар (това предполага човек с образование) да пише толкова неграмотно? Моля Ви, уважавайте българския език. Най-малкото, за да погледнем сериозно на съветите, които давате.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Рени ( преди 10 години )
На вашето внимание е Д-р Ренета Стоева. По професия съм съдов хирург в частна клиника. Искам накратко да ви запозная с опасностите от принудителното и бързо отслабване. Много хора не са наясно, че бързото отслабване е изключително опасно за организма. Свалянето на над 5 килограма месечно е изключително опасно. Накратко обяснено - когато организма започне да изхвърля и освобождава мастните депа, се откъсват цели мастни парчета ,които тръгват по артериите, по-големите могат да заседнат и да запушат артерия и да спрат кръвопотока. Резултата може да бъде фатален - инфаркт или инсулт. Освен това бързото отслабване е един вид силен стрес за организма. Големия стрес както знаете е причинител на почти всички тежки заболявания. Когато организма преживее такъв стрес, буквално нормалните клетки се парализират и това отключва бързото развитие на ракови клетки. Формулата за здраве и добра фигура е само една - движение, спорт, здравословна храна, ограничаване на вредните навици. Хранете се така, че с идването на вечерта намалявайте въглехидратите и калориите. Има една древна мъдрост от великия мъдрец Лао Дзъ - "Закуската си я изяж сам, обяда го раздели с приятел, а вечерята я подари на врага си"!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
baby_g ( преди 10 години )
Според мен това е режим, към който се придържаш постоянно и затова няма да има йо-йо ефект. Ако спреш - килограмите се връщат. Лично аз, за да поддържам перфектните килограми за моята фигура, трябва да се ограничавам. Дали ще е с този или онзи режим, всеки си избира от какво може да се лиши до някаква степен. Диетите са глупости - за седмица, за месец... дрън-дрън. Всеки, който е предразположен към напълняване, трябва да си избере начин на хранене, начин на живот изобщо - било то с известни ограничения от към количество храна или изключване на някои храни, било то с фитнес и тренировки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар