Когато чуем понятието диета, обикновено го свързваме с намаляването на теглото. Но ограниченията в храненето могат да помагат и при конкретни заболявания или да служат като превенция срещу тях.
Например, според ново изследване средиземноморската диета е много полезна за мозъка и паметта и предпазва от деменция.
Миналия месец учени от медицинския университет в Ексетър установиха дори, че приемът на повече плодове, зеленчуци и риба може да промени генетичния риск от инсулт!
Екип от специалисти в Пенсилвания задълбава още повече в ползите от средиземноморската кухня. Той анализира 12 изследвания и прави 11 наблюдения. Девет от изследванията изясняват, че привържениците на средиземноморския хранителен режим имат по-добра когнитивна функция и рискът да се разболеят от Алцхаймер е значително по-нисък, пише Daily Mail
„Средиземноморската храна е вкусна и питателна и нашият систематичен преглед показва, че тя пази мозъка от стареене и намалява риска от деменция", споделя Илиана Лурида, водещият изследовател на проучването.
Дамата поясни, че са нужни още изследвания, за да има по-сериозна обосновка за въздействието на тази кухня върху мозъчната активност и стареене.
Ето и кои са основните принципи при Средиземноморската диета:
Хапвайте основно бавни захари, които ще си набавите с филия пълнозърнест хляб на закуска, със спагети, боб, леща на обяд или вечеря. Тези храни зареждат с енергия мускулите и мозъка и не ни позволяват да се чувстваме уморени.
- За обяд и вечеря консумирайте основно пресни зеленчуци. Подправяйте много леко салатите – лъжичка зехтин и малко оцет или лимонов сок. Спокойно добавяйте чесън, лук и всякакви други подправки.
- Яжте риба поне 4 пъти седмично, като я приготвяйте на скара, на пара или във фолио. Подправяйте я с лимон.
- От 2 до 5 пъти седмично консумирайте не тлъсто месо - пилешко, пуешко, заешко, като ограничавате количеството до 100 г на хранене.
- Може веднъж седмично да си позволите свинско, телешко, агнешко.
- Седмичният прием на яйца не трябва да надхвърля 4. Те са пълноценен източник на протеини.
- На всяко хранене в менюто ви трябва да присъства по 1 млечен продукт. Дневната доза, внасяща в организма необходимото му количество калций, е 500 г кисело мляко и 150 г сирене, за предпочитане обезмаслени.
- Консумирайте най-малко 3 плода на ден – като закуска, за десерт или когато прегладнеете.






Високопротеинови закуски в студеното време
Как да се справим с косопада през есента
Радев: Искам да ви се извиня за Бюджет 2026
Ефективни начини да изградим по-силна връзка с шефа
Ново откритие в квантовата физика отваря пътя към междузвездните пътешествия
Portal Space Systems представи сателитната платформа Starburst
Новите технологии могат да спасят астронавтите от космическо прилошаване
Vast изведе на орбита демонстратора на първата частна космическа станция Haven-1
Бившата на Роналдо и Балотели е бременна от футболист + СНИМКИ
Експерименти? Нагелсман иска първото място за Германия
Абонданца: България разполага с много интересен и перспективен отбор
Марица Пд скочи срещу съдия от родния елит + ВИДЕО
Канадската сензация Джонатан Рой се завръща с концерт в Зала 3 на НДК през януари
Дневен хороскоп за 11 ноември, вторник
Как технологиите променят професиите – поглед отблизо с Базар на професиите 2025
Ретрограден Юпитер в Рак на 11 ноември – грижим се повече за себе си
7 начина да подсилим детското меню с витамини и сезонни продукти
Лечебната сила на музиката – как се отразява на ума?
Български лекари ще участват в 25-ата Виена-Торонто-Вандербилт академия по белодробна трансплантация
Базофили и еозинофили - какво показват техните абнормни нива?
Остави коментар