За мнозина уикендът е шанс да поспортуват усилено и да се подложат на някои хранителни ограничения. За други това е времето, в което си „отпускат душата" и неусетно поглъщат до 10 000 калории в периода петък вечер – неделя.
Близо две трети от хората, подложили се на диета, нарушават режима си точно през почивните дни. Един мъж средно има нужда от 2500 калории дневно, докато за дамите числото е 2000. Проучване показва, че през уикенда, започвайки от петък вечер, калориите скачат съответно на 3500 (петък и събота) и 3000 в неделя, когато вече ни завладява чувството за вина, че сме хапвали забранени неща през последните 50-55 часа.
Проучване, поръчано от фирмата за диетични продукти Forza Supplements показва, че 57 % от мъжете изгълтват до 10 000 калории през уикенда. 46 % от дамите от своя страна стигат до 8 000 калории. След като изтекат почивните дни, и двата пола се връщат към стандартния си начин на хранене – в нормалната бройка калории.
Обикновено в неделя дамите са разяждани от чувство за вина, че са прекалили с яденето и се опитват да се ограничат във вечерните часове. Това обаче не е лесно, докато половинките им гледат телевизия и похапват някакви лакомства, чипс или пуканки.
Голяма част от хората се „подхлъзват" и от напитките. Алкохолът съдържа доста калории, а петък или събота са вечери за дискотека и забави. Дори да излезете с някоя приятелка или семейно на заведение през уикенда, често пак в консумацията влиза някой коктейл или поне едно питие.
Най-голям принос за увеличените калории имат междинните дребни хранения със слънчогледови семки, вафли, чипс, крекери, зрънчо и т.н., които неусетно слагате в устата си, докато гледате някой филм.
Седем от десет души признават в запитването, че си позволяват пица. 70% се отдават на семейни обеди, барбекюта и пикници, където се изяждат голямо количество пържоли и се пие бира на корем.
„Всички имаме по някой уикенд, в който се забавляваме и оставяме настрана здравословния и диетичен начин на живот. Диетата 5:2 набира все по-голяма популярност. В нея лимитираме калориите до определена цифра през работните дни, а останалите два ядем каквото си искаме", обобщава резултатите говорителят на Forza .





Токсичните вещества в преработените храни
Китай създаде мощен AI с впечатляващите ползи за медицината
Депутати от "Възраждане" и "ДПС-Ново начало" почти се сбиха в НС (ВИДЕО)
За първи път в историята: Откриха асирийски артефакт в Йерусалим (снимка)
Нострадамус и науката: Защо не можете да предсказвате бъдещето с рими
Експлозия на Слънцето: Изхвърленият плазмен облак скоро ще удари 3I/ATLAS
Без ръжда в продължение на 1600 г.: Тайната на индийския железен стълб
Звезда на Барса със странно изказване преди "Ел Класико" с Реал Мадрид
Ботев Пловдив трябва да пренаписва историята
Ас на Локо София аут за Локо Пловдив
В Левски взеха ключово решение относно напечен казус
Есен 2025: Пуловерите, които ще носим
Иван Бърнев, Валентина Каролева, Ирмена Чичикова и Стефан Додуров представят постановката „Ефектът“
Тайните на ароматерапията: масла за спокойни менструални дни
Таро карти за ноември за всяка зодия
Защо лайката е чудесна билка за кожата?
Какво трябва да знаем за ларингита при деца? - КОР.
Еозинофилен езофагит – подценявана причина за дисфагия и непоносимост към храни
Рак на гърдата - кои фактори повишават риска?
Остави коментар