IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уикендите са фатални за подложилите се на диета

15 септември 2013 06 03

През тези дни често консумираме неусетно 10 000 калории

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За мнозина уикендът е шанс да поспортуват усилено и да се подложат на някои хранителни ограничения. За други това е времето, в което си „отпускат душата" и неусетно поглъщат до 10 000 калории в периода петък вечер – неделя.

Близо две трети от хората, подложили се на диета, нарушават режима си точно през почивните дни. Един мъж средно има нужда от 2500 калории дневно, докато за дамите числото е 2000. Проучване показва, че през уикенда, започвайки от петък вечер, калориите скачат съответно на 3500 (петък и събота) и 3000 в неделя, когато вече ни завладява чувството за вина, че сме хапвали забранени неща през последните 50-55 часа.

Проучване, поръчано от фирмата за диетични продукти Forza Supplements показва, че 57 % от мъжете изгълтват до 10 000 калории през уикенда. 46 % от дамите от своя страна стигат до 8 000 калории. След като изтекат почивните дни, и двата пола се връщат към стандартния си начин на хранене – в нормалната бройка калории.

Обикновено в неделя дамите са разяждани от чувство за вина, че са прекалили с яденето и се опитват да се ограничат във вечерните часове. Това обаче не е лесно, докато половинките им гледат телевизия и похапват някакви лакомства, чипс или пуканки.

Голяма част от хората се „подхлъзват" и от напитките. Алкохолът съдържа доста калории, а петък или събота са вечери за дискотека и забави. Дори да излезете с някоя приятелка или семейно на заведение през уикенда, често пак в консумацията влиза някой коктейл или поне едно питие.

Най-голям принос за увеличените калории имат междинните дребни хранения със слънчогледови семки, вафли, чипс, крекери, зрънчо и т.н., които неусетно слагате в устата си, докато гледате някой филм.

Седем от десет души признават в запитването, че си позволяват пица. 70% се отдават на семейни обеди, барбекюта и пикници, където се изяждат голямо количество пържоли и се пие бира на корем.

„Всички имаме по някой уикенд, в който се забавляваме и оставяме настрана здравословния и диетичен начин на живот. Диетата 5:2 набира все по-голяма популярност. В нея лимитираме калориите до определена цифра през работните дни, а останалите два ядем каквото си искаме", обобщава резултатите говорителят на Forza .

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари