Последните медицински изследвания обаче показват, че свинското и телешкото месо могат да причинят и диабет, особено при жените.
Причината е в големите количества желязо, които се съдържат в месото. Натрупването на този елемент в кръвта нарушава правилната секреция на инсулин в организма, показва изследване на лекари от Харвардския университет.
В проучването са участвали 85 000 жени, които е трябвало да предоставят данни за хранителния си режим в продължение на 20 години.
От тях 4 599 жени са се разболели от диабет по време на изследването.
Оказва се, че рискът от диабет зажените, които приемат големи количества желязо от животински произход, е по-голям с 28% , в сравнение с жени, които не са силни привърженички на червените меса.
На специалистите все още не им известно как точно желязото от месото причинява диабет, но очевидно високите нива на този елемент благоприятства т.нар оксидативен стрес, при който се засилва процеса на стареене на клетките и се нарушава цялата им функция и който определя появата и развитието на диабета.
Лекарите припомнят, че все пак желязото е необходимо за правилното функциониране на организма и липсата му води до анемия.
“Златната среда” е да наблегнете на бяло месо и риба, които също съдържат достатъчно количество желязо,но няма опасност да превишите максимално допустимото количество.