IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

25 дълголетни истини за правилното хранене – част III

7 юли 2006 12 03

Представяме ви третата част от 25-те истини как да се храните правилно, събирани в продължение на 25 години; този път - най-добрите съвети при пазаруване на храна

25 дълголетни истини за правилното хранене – част III

Представяме ви третата част от 25-те истини как да се храните правилно, събирани в продължение на 25 години. Сигурно ви е омръзнало от подобни съвети, но когато нещо е минало проверката на времето и през мнението на поколения специалисти, това означава, че наистина работи. Съветите са разделени в пет категории.

Вече ви представихме:

Най-добрите препоръки да контролираме теглото и да останем слаби

и

Най-добрите препоръки за предотвратяване на заболявания


Сега наред са:

Най-добрите препоръки при пазаруване на храна


1. Внимателно избирайте марките. Четете етикетите особено за съдържанието на захар, което е доста объркващо в повечето случаи.

Обичаен трик е да се изписва съдържанието на захар с различни имена. От друга страна внимавайте и със модерните напоследък заместители на захарта като ксилитол (особено в дъвките) и манитол. Въпреки че не повишават нивото на кръвната захар, тези заместители не са панацеята за здравословно хранене.

2. В супермаркета избягвайте вътрешните рафтове, където са чипсовете, консервите и газираните напитки. Пресните и здравословните стоки са по краищата. Може и да ви звучи смешно, но е така – не се подлагайте сами на изкушенията.

3. Киселото мляко е супер полезно. Но внимавайте за съдържанието на захар в него, особено в плодовите млекца. Някои млека съдържат повече захар отколкото един шоколад – над 30 гр захар! Купувайте натурални млека с фибри или с цели парчета плодове.

4. Четете етикетите за съдържание на най-лошите мазнини – транс мазнините. Те се създават при реакцията на водороден газ с масло и се срещат в много пакетирани храни като маргарина, бисквитките, тортите, глазурите за торти, поничките и чипса.

КоментариКоментари