Представяме ви третата част от 25-те истини как да се храните правилно, събирани в продължение на 25 години. Сигурно ви е омръзнало от подобни съвети, но когато нещо е минало проверката на времето и през мнението на поколения специалисти, това означава, че наистина работи. Съветите са разделени в пет категории.
Вече ви представихме:Най-добрите препоръки да контролираме теглото и да останем слаби
и Най-добрите препоръки за предотвратяване на заболявания Сега наред са:Най-добрите препоръки при пазаруване на храна
1. Внимателно избирайте марките. Четете етикетите особено за съдържанието на захар, което е доста объркващо в повечето случаи. Обичаен трик е да се изписва съдържанието на захар с различни имена. От друга страна внимавайте и със модерните напоследък заместители на захарта като ксилитол (особено в дъвките) и манитол. Въпреки че не повишават нивото на кръвната захар, тези заместители не са панацеята за здравословно хранене.
2. В супермаркета избягвайте вътрешните рафтове, където са чипсовете, консервите и газираните напитки. Пресните и здравословните стоки са по краищата. Може и да ви звучи смешно, но е така – не се подлагайте сами на изкушенията.
3. Киселото мляко е супер полезно. Но внимавайте за съдържанието на захар в него, особено в плодовите млекца. Някои млека съдържат повече захар отколкото един шоколад – над 30 гр захар! Купувайте натурални млека с фибри или с цели парчета плодове.
4. Четете етикетите за съдържание на най-лошите мазнини – транс мазнините. Те се създават при реакцията на водороден газ с масло и се срещат в много пакетирани храни като маргарина, бисквитките, тортите, глазурите за торти, поничките и чипса.