fallback

25 дълголетни истини за правилното хранене – част V

24 July 2006 09:58

Представяме ви петата част от поредицата за 25-те истини как да се храните правилно, събирани в продължение на 25 години; Научете пет истини за здравословно хранене, проверени от времето

Представяме ви петата част от поредицата за 25-те истини как да се храните правилно, събирани в продължение на 25 години. Сигурно ви е омръзнало от подобни съвети, но когато нещо е минало проверката на времето и през мнението на поколения специалисти, това означава, че наистина работи. Съветите са разделени в шест категории.
Вече ви представихме:Най-добрите препоръки да контролираме теглото и да останем слаби
Проверените от времето истини за здравословно храненеПреди около 25 години, когато са се появили първите научни изследвания върху правилното хранене, диетолозите непрекъснато намират нови истини за здравословното хранене. Ето и последният „ъпдейт“ за 2006 г. 5 правила, проверени през годините:
1. Зеленчуци на пара. Варенето на зеленчуците, буквално изпарява от тях всички витамини и полезни съставки, докато при обработката с пара се запазват всички ценни вещества и все пак има термична обработка. За пръв път фаталният ефект от варенето на зеленчуците е забелязан през 1989 г.
2. Заместете олиото с ябълково пюре за печени ястия и сладкиши. Може и да звучи странно, но в Европа и САЩ, този трик в готвенето се използва от 1991 г. 1 супена лъжица пюре вместо 1 лъжица растително олио ви спестява 96 калории и 14 грама мазнини. 3. Използвайте екзотични подправки. Опитвайте се да готвите с уасаби (лют японски сос със зелен цвят), меласа от нар и разни подобни сосове и подправки, които вече можете да намерите в родните големи магазини, дори с надлежно описание за какви ястия са подходящи.
4. Печен картоф, намазан с обезмаслено кисело мляко. Звучи ужасно? Не. Звучи здравословно. Ако сте гладни, ако буквално умирате от глад – изяжте няколко такива картофа. Засищате моментално глада, вместо да ядете сандвичи или някакви аламинути от полуфабрикати, а комбинацията е изключително полезна.
5. Не хвърляйте корите от цитрусовите плодове. Те са богат източник на витамини и фитохимикали (според последните изследвания тези вещества са мощен източник на антиоксиданти). Използвайте настърганата кора от лимон и портокал докато печете риба – вкусът става неповторим. Можете да сушите корите и да ги добавяте в чая. Настърганите кори на цитрусовите плодове са страхотна добавка към всякакви бисквити и сладки.
Сподели
0 коментара
fallback