IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Черната истина за бялото брашно

8 август 2006 12 35

За всички, които все още не са съвсем наясно защо черният хляб е за предпочитане пред белия

Черната истина за бялото брашно

Бялото брашно, и съответно белият хляб, както и всички сладкиши, които се правят с него, не са полезни за здравето по една съвсем проста причина- при обратботването на пшеницата получаването му се премахват двете най-ценни съставки на пшениченото зърно- обвивката и най-вътрешната част.

За рафинираните продукти, като бялата захар и брашното, които на времето са присъствали в домовете само на най-богатите хора, днес се знае, че вредят изключително много на здравето.

При консумирането на такива храни организмът отделя много повече инсулин, за да ги преработи. Високите нива на този хормон пък спомагат за натрупването на мазнини, което застрашава сърдечно-съдовата система и разваля фигурата.

С времето панкреасът, който произвежда инсулин, се претоварва и не работи както трябва. А повреди ли се панкреасът, диабетът е на една крачка.

Ако се чудите как се получава бялото брашно, при положение, че при стриването на пшеничените зърна полученият прах никак не е бял, ние ще ви кажем отговора- избелва се с химикали.

Със същите химикали, които се съдържат и в белината и праховете за пране. Разбира се, количествата не са такива, че да ви уморят при първата хапка, но като цяло процесът е същият.

Именно тези избелващи вещества унищожават полезните съставки в пшеницата, а на вас не носят нищо друго, освен бавно, но сигурно влошаване на здравето.

Освен това по време на смилането на пшеницата, половината от съдържащите се в него ненаситени мастни киселини, както и цялото количество витамин Е изчезват безвъзвратно.

Унищожават се също 50% от калция, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия и 60% от витамин В2.

В крайна сметка се получава продукт, който съдържа изключително малко полезни вещества и много химия.

Точно по тази причина всички диетолози препоръчва консумирането на пълнозърнести, т.е нерафинирани, храни, в които се съдържат веществата, от които тялото ни се нуждае.

КоментариКоментари