IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставете тялото ви да реши с какво да се храните

14 август 2006 09 10

“Интуитивното хранене” е гаранция за поддържане на здравословно тегло, смятат американски учени

Оставете тялото ви да реши с какво да се храните

Най-добрият начин да отслабнете, е да спрете да се опитвате, смятат американски психолози.

Вместо да спазвате непрекъснато диети, водени от ненавистта си към собственото ви тяло, е много по-добре да приемете тялото си такова каквото е и да се храните тогава, когато организмът ви го иска.

Така неусетно ще свалите индекса на телесното си тегло, показва ново американско проучване.

Тази стратегия се нарича “интуитивно хранене” и се основава на чувството на глад и ситост. То се противопоставя на яденето по емоционални причини, което води до неравномерно хранене и съответно- до затлъстяване.

Емоционалното хранене се свързва не само с моментите, в които искате да унищожите една кутия шоколадови бонбони защото сте под стрес, а и с гладуването като начин да се “накажете” за това, че сте с два килограма над идеалното ви, според вас, тегло.

Хората, които се водят от сигналите на тялото си за храненето, интуитивно приемат по-здравословна храна и не злоупотребяват с количествата.

Основното изискване, за да се върнете към интуитивния начин на хранене е да започнете да харесвате тялото си такова, каквото е, независимо, че се различава от снимките в списанията.

Забележете, че това не означава да се отчаяте, че никога няма да се видите в дънки с два номера по-малки и да започнете да се тъпчете с каквото ви падне.

Уважавайте себе си и давайте на организма си това, от което има нужда. С времето, обясняват психолозите от университета в Ню Орлийнс, ще забележите как сте започнали да се храните по-здравословно.

Важно е обаче да слушате тялото си не само за това кога да ядете, но и кога да спрете. Преяждането е част от емоционалното хранене и с малко усилия на волята ще свикнете да казвате “Стига” в момента, в който се почувствате заситени.

Хората, които се приемат такива каквито са, и не са превърнали яденето ( или не-яденето) във фикс идея, са с много по-добро самочувствие и в много по-добро здравословно състояние, отколкото онези, които непрекъснато смятат калории и гладуват с часове, само защото са си позволили парче шоколад.

“Интуитивното хранене” не ви гарантира обаче тяло като на Кейт Мос. Здравословното тегло за всяка жена е различно и много трудно влиза в рамките на формулите за определяне на идеалното тегло.

Най-добре е, съветват специалистите, да се консултирате с лекаря си, който ще определи какво е вашето идеално, а това означава и здравословно, тегло, и как най-безопасно за вас да стигнете до него, ако имате излишни килограми.

КоментариКоментари