IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Светлите плодове и зеленчуци предпазват от артрит

15 септември 2006 10 47

Портокалите, морковите и ябълките намаляват риска от възпалителни процеси на костната система

Светлите плодове и зеленчуци предпазват от артрит

Светлите на цвят плодове и зеленчуци като портокали, моркови и царевица могат да намалят риска от възпалителни инфекции, включително и от ревматоиден артрит, съобщава Irishhealth.

Артритът не е отделна болест, а събирателно име за различни заболявания. Артритните заболявания представляват болезнено възпаление на някои от една или няколко стави, като възпалението унищожава хрущяла в ставите.

Екип изследователи от Медицинския университет в Манчестър анализирали хранителния режим на над 25 000 души на възраст от 45 до 74 години. След това са следили здравословното им състояние в продължение на девет години.

“Установихме, че нивото на пигменти при тези, които са развили артритни заболявания, е с 40% по-ниско от това на хората, които нямат такова заболяване”, обяснява д-р Дороти Патисън, ръководител на проекта.

Съдържанието на витамин С в организма на тези хора също е оказало влияние, допълва д-р Патисън.

Резултатите от това изследване за пореден път доказват, че бетакаротенът и останалите пигменти, както и витамин С, влияят благоприятно на общото здраве на организма и намаляват риска от възпалителни процеси.

Зеленчуците и плодовете трябва да са част от ежедневното ви меню.

КоментариКоментари