Артритът не е отделна болест, а събирателно име за различни заболявания. Артритните заболявания представляват болезнено възпаление на някои от една или няколко стави, като възпалението унищожава хрущяла в ставите.
Екип изследователи от Медицинския университет в Манчестър анализирали хранителния режим на над 25 000 души на възраст от 45 до 74 години. След това са следили здравословното им състояние в продължение на девет години.
“Установихме, че нивото на пигменти при тези, които са развили артритни заболявания, е с 40% по-ниско от това на хората, които нямат такова заболяване”, обяснява д-р Дороти Патисън, ръководител на проекта.
Съдържанието на витамин С в организма на тези хора също е оказало влияние, допълва д-р Патисън.
Резултатите от това изследване за пореден път доказват, че бетакаротенът и останалите пигменти, както и витамин С, влияят благоприятно на общото здраве на организма и намаляват риска от възпалителни процеси.
Зеленчуците и плодовете трябва да са част от ежедневното ви меню.