IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои отритнати храни са най-полезни на света - част II

3 октомври 2006 15 55

Последните проучвания показват, че повечето основни храни, които се смятат за вредни, като картофи и кафе, са най-полезното нещо, което може да сложите в устата си...вижте още

Кои отритнати храни са най-полезни на света - част II

Пригответе се да бъдете приятно изненадани. Последните проучвания показват, че повечето основни храни, които се смятат за вредни, като картофи и кафе, са най-полезното нещо, което може да сложите в устата си.

Вече ви преставихме първата набедена храна, сега продължаваме със списъка:

Телешко

Главното обвинение: Всяка хапка е пълна с наситени мазнини тонове калории
Здравословната истина: Жените преспокойно могат да хапват по половин кило телешко на седмица без да се притесняват от напълняване и т.н.

Всъщност телешкото, а дори и говеждото, предлагат много добро съотношение на „добри“ и „лоши“ мазнини.

На всичкото отгоре телешкото и говеждото съдържат свързана линолеична киселина (СЛК). Това е здравословна мастна киселина, която намалява нивото на холестерола, контролира напълняването и спира раковите клетки. Освен това тя помага за увеличаването на мускулната маса и намалява подкожните мазнини.

На всичкото отгоре средна порция (150-200 грама) телешко месо ви снабдява с 39% от дневната нужда витамин В12. Освен това този порцион осигурява съответно 36 и 12% от дневното количество цинк и желязо - два минерала, които много малко жени поемат в нужните количества.

Картофи

Главното обвинение:Тази богата на въглехидрати храна трупа килограми със скоростта на светлината
Здравословната истина: Един средно голям картоф съдържа едва 160 калории и около 4 грама фибри.

На всичкото отгоре картофите са номер едно в класацията за най-засищащите храни, изготвена от учени в Университета в Сидни, Австралия, разбивайки общо 37 храни, сред които пълнозърнестия хляб и кафявия ориз, които по принцип са сочени като едни от най-засищащите продукти.

Диетолозите, които препоръчват режими с нисък прием на въглехидрати, често изхвърлят картофите, защото те се намират високо в скалата на гликемичния индекс. Той измерва измерва до каква степен кръвната захар се покачва след прием на богата на въглехидрати храна.

Това означава, че храни, като картофите, предизвикват бързо покачване на кръвната захар и водят до натрупването на мазнини.

Това обаче е само теория, която не е напълно доказана. Според специалисти, ако при храненето, освен картофи се приемат и други храни, като фасул, зеленчуци или леки меса, на организма ще му трябва повече време да смели картофите и така покачването на кръвната захар ще бъде овладяно.

Категорично обаче трябва да избягвате пържените картофи, тъй като самият процес на пържене убива всички полезни вещества в картофа и го прави вредна хранителна бомба.

Трета част

КоментариКоментари