IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежегодно мерене в училище пази от затлъстяване

15 юли 2014 12 51

Специалисти настояват това да се въведе официално

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Затлъстяването сред децата става все по-масов проблем. Британският здравен комитет предупреждава, че трябва да се обърне по-голямо внимание на това явление и предлага теглото на малчуганите да бъде мерено всяка година, за да се вземат съответните мерки на време.

Д-р Сара Уолстън съветва родителите да наблюдават по-обстойно децата си. Едно на всеки пет деца вече страда от затлъстяване, а след 11-годишна възраст съотношението се променя към 3 от 5. Досега теглото на децата се измерва в първата и последната им година в училище.

Според здравните експерти обаче това съвсем не е достатъчно, пише Daily Mail. Официални данни показват, че 22.2 % от децата между 4 и 5 годинки са класифицирани като затлъстели. Сред тези на 6 години процентът е 33.3.

„Трябва да мерим децата всяка година. Ако се видят някакви драстични промени в килограмите, родителите трябва да бъдат предупреждавани и проблемът да се решава отрано“, каза Уолстън.

Здравното министерство дава над 5 млрд. британски лири всяка година за пациентите, страдащи от затлъстяване.

„Изследване, направено в Нюкасъл, показва, че родителите подценяват проблема със затлъстяването. Важното е да се хване тази тенденция на време, преди да е станало късно. Родителите трябва да ограничат приема на захар. Фактът, че родителите не знаят, че децата им имат проблем с теглото, е обезпокоителен“, каза още д-р Уолстън.

Говорителят на Министерството на здравеопазването пък сподели следното по темата:

„Децата са претегляни в ключови моменти от развитието си. Местните училища могат да ги мерят, когато си намерят за добре. Наясно сме, че някои деца ядат прекалено много захар и приемат много калории. Искаме да помогнем на хората да се хранят по-здравословно и да живеят по-добре.

Инвестирали сме над 155 млн. британски лири в спорт в училищата, като в програмите взимат участие над 225 000 деца. Дали сме и 1.2 млн. британски лири, за да промотираме ходенето в 5 големи града. Местните институции могат да мерят децата, колкото често искат“.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
защо ли си мисля, че това няма да помогне?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар