В изследването са участвали 1010 възрастни азиатци на възраст от 60 до 93 години. Всички те преминали през тестове за менталното здраве и попълнили анкетни карти за начина си на хранене.
Оказало се, че хората, които ядат подправена с къри храна често или много често, т.е поне един път седмично, са с много по-бистър ум, отколкото хората, които не обичат тази подправка.
„Резултатите показаха за първи път връзката между тази класическа индийска подправка и менталното здраве на хората“, обяснява д-р Це Пин, ръководител на проекта.
Кърито предпазва също и от болестта на Алцахаймер и именно по тази причина заболелите от тази болест в Индия са в пъти по-малко, отколкото в САЩ.
Изследване, направено преди две години, пък доказа, че пикантата подправка предпазва и от рак на кръвта именно заради съдържащите се в нея антиоксиданти.