В изследването са участвали 1010 възрастни азиатци на възраст от 60 до 93 години. Всички те преминали през тестове за менталното здраве и попълнили анкетни карти за начина си на хранене.
Оказало се, че хората, които ядат подправена с къри храна често или много често, т.е поне един път седмично, са с много по-бистър ум, отколкото хората, които не обичат тази подправка.
„Резултатите показаха за първи път връзката между тази класическа индийска подправка и менталното здраве на хората“, обяснява д-р Це Пин, ръководител на проекта.
Кърито предпазва също и от болестта на Алцахаймер и именно по тази причина заболелите от тази болест в Индия са в пъти по-малко, отколкото в САЩ.
Изследване, направено преди две години, пък доказа, че пикантата подправка предпазва и от рак на кръвта именно заради съдържащите се в нея антиоксиданти.





ЕК: РСМ още не е включила българите в Конституцията, въпреки обещанието си
Кой управлява кометата 3I/ATLAS: Откриха признаци на негравитационно управление
Разкриха причината за магнитните аномалии на земното ядро
На 3 ноември 1957 г. стартира първият в света биоспътник с кучето Лайка на борда
Учени предупредиха за засилване на слънчевата активност
ЦСКА го изгони, а той отива в Перник
Бомба от Разград: Легендарен треньор поиска 3.5 млн. евро от Лудогорец
Нов голям скандал около Ливърпул
Венци: Светльо Вуцов? Временно съм бременна, после няма да съм бременна!
Любовен хороскоп за ноември
6 токсични навика, които ви пречат да бъдете щастливи (и не го осъзнавате)
Тези 4 зодии ще бъдат най-засегнати от ретрограден Меркурий
5 есенни супи с малко въглехидрати
Извънматочна бременност - видове и клинична картина
Нови 40 специализанти ще получават финансов стимул по проекта на здравното министерство
Ползите от креатина за спортуващите?
Как да се справим с лесно заплитащата се коса?
Остави коментар