Учени от Италия и Швейцария установиха, че богата на лук и чесън диета намалява риска от някои видове рак, включително рак на гръбначния стълб, на яйчниците и на гърлото.
Всъщност, полезното влияние на чесъна и лукът са известни отдаван, включително и действието им срещу раковите клетки, но всички досегашни изследвания са правени в Китай, където начинът на живот и хранителния режим се различават значително от този в Западния свят.
По тази причина д-р Карлота Галеоне решава да провери дали резултатите резултатите се отнасят и за Европа и САЩ.
Лабораторните изследвания, които Галеоне и екипът й провели, доказали, че някои от съставките на чесъна наистина намаляват скоростта на развитие на раковите клетки.
Освен това учените са сравнили и хранителния режим на здрави европейци с този на хора, болни от рак.
Резултатите показали, че при тези, които ядат по седем пъти в седмицата лук или чесън, рискът от рак намалява на половина в сравнение с хората, които пропускат тези зеленчуци.
Съветът на д-р Галеоне, е лукът и чесънът да не се изключват от менюто.
“Комбинирани с други зеленчуци в салата или преминали през топлинна обработка, тези два зеленчука оказват магическо въздействие върху тялото”, обяснява тя.
Освен против рак, лукът и чесънът доказано се справят и със зимните изстинки и грипове като подобряват имунната система.
Все пак не забравяйте, че етикетът изисква да консумирате тези храни тогава, когато не планирате бизнес среща или парти. И дъвчете дъвка след хранене.