Обзалагаме се, че поне една трета от вас докато четат този материал хапват нещо. Ако е плод или някакви сурови (подчертаваме - сурови) ядки, можем само да ви поздравим.
Но всички останали, които винаги имат пакет бисквити в чекмеджето на бюрото или купа с малки желирани бонбони до монитора, трябва да четат внимателно.
Яденето "по навик" или емоционалното хранене е малкото камъче, което преобръща колата на здравословното и балансирано хранене.
Причините за хапването между основните хранения (французите го наричат "гризкане") са най-различни - скука, липса на време за качествен обяд, стрес, спиране на цигарите, нерви.
Представяме ви няколко съвета, с които да промените по-лесно навиците си за хранене и да се отървете от допълнителните калории, които поглъщате неусетно всеки ден.
1. Определете си час за похапване.
Често в паузата между основните хранения на човек му се приисква да хапне нещо.
Фиксирайте час, в който да правите това - към 10 и половина сутрин и към четири следобед. така много по-добре ще контролирате количеството и качеството на храната, която приемате.
2. Променете менюто
Заменете постепенно бисквитките, шоколада, чипса и бонбоните с полезни храни - плодове, зеленчуци - няколко малки морковчета или пък краставица, сурови ядки, но без да прекалявате с количествата, кисело мляко и т.н.
Няма нищо лошо в това да си носите храна от къщи или да се отбивате в близкия зеленчуков магазин в обедната почивка, а не в сладкарницата, както до сега.
3. Вслушайте се в стомаха си
Ако стомахът ви "стърже", главата ви боли или се чувствате слаби, това са сигурни знаци, че наистина сте гладни. В противен случай просто имате апетит и е добре да хапнете само плод или кисело мляко.
4. Хранете се качествено
Едно от решенията да намалите "гризкането" е да се приемате храна, която да ви дава енергия продължително време - пълнозърнест хляб, зърнени храни, картофи, леща.
Храните, богати на фибри, като плодовете и зеленчуците пък, дават чувство за ситост, което ще ви позволи да издържите до следващото хранене.
Специалистите препоръчват храненията да са поне пет на ден, на малки порции. Ако имате възможност да спазвате такъв хранителен режим, избирайте внимателно менюто си - изключете шоколадите, тестените закуски, бисквитите, вафлите и т.н.
Не се оставяйте на инерцията и направете всичко възможно да се храните здравословно.
Морковче или шоколадче?
9 януари 2007 11 47Морковче, разбира се. Или как да се справим с яденето "по навик"

Сподели
Коментари


Коментари
