Което, разбира се, е далече от истината. Проблемът при нитратите идва, когато са в прекалено големи количества.
Иначе те са вещества като водата и минералите, необходими на развитието на растенията.
Проблемите настъпват, когато в зеленчуците се складират големи количества нитрати (азотни съединения), които после под въздействието на микрофлората в организма се превръщат в отровните нитрити.
Дали в даден зеленчук нитратите са в норма, може да се разбере със сигурност само от лабораторно изследване.
Но пък има няколко начина да познаете как е гледан даден зарзават и дали има нитрати по външния му вид:
- Избирайте по-тъмни на цвят салата и спанак
- Предпочитайте по-кривичките и не съвсем „красиви“ моркови и краставици. Неправилната им форма показва, че са расли без помощта на разни стабилизатори и изкуствени съставки.
- Не купувайте недоузрели плодове и зеленчуци
- Не дръжте зеленчуците прекалено дълго в хладилника. По-добре е да купувате по-малки количества, но всеки ден.
- Оставяйте марулите и спанакът във вода поне десетина минути преди да ги нарежете на салата.
- Винаги белете краставиците и почиствайте най-горния слой на морковите.
- Подправяйте салатите с лимон, който възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити.
- Избирайте сезонните зеленчуци - ясно е, че марулята през януари не е порастнала по нормалния за нея начин.
Разнообразявайте местата, от които пазарувате, както и зеленчуците, които консумирате.
Имайте предвид, че българските държавни стандарти по отношение на допустимата доза нитрати са по-строги от тези в ЕС. Тоест в повечето страни от Европейския съюз разрешеното количество нитрати в зеленчуците е по-голямо, отколкото у нас.
Така че не се притеснявайте, че ще се нагълтате с нитрати - вероятността да прекалите е малка. По-опасно е от страх да не приемате пресни зеленчуци и да се лишите от всичките витамини и полезни вещества в тях.
Нормално, тоест безвредно, съдържание на нитрати в някои зеленчуци (мг/кг):
Спанак 2500
Салати полски 2500
Салати оранжерийни 3500
Консервиран, дълбоко замразен или замразен спанак 2000
Зеленчуци 200-2500
Цвекло, маруля, репички, спанак до 2500