IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яжте зеленчуци спокойно

29 март 2007 10 08

Нитратите са опасни само когато са в големи количества, повтаряме - в големи количества

Яжте зеленчуци спокойно

Нитрати – много зловеща дума. Сякаш означава – никога не яжте плодове и зеленчуци, защото са отровни.

Което, разбира се, е далече от истината. Проблемът при нитратите идва, когато са в прекалено големи количества.

Иначе те са вещества като водата и минералите, необходими на развитието на растенията.

Проблемите настъпват, когато в зеленчуците се складират големи количества нитрати (азотни съединения), които после под въздействието на микрофлората в организма се превръщат в отровните нитрити.

Дали в даден зеленчук нитратите са в норма, може да се разбере със сигурност само от лабораторно изследване.

Но пък има няколко начина да познаете как е гледан даден зарзават и дали има нитрати по външния му вид:

- Избирайте по-тъмни на цвят салата и спанак

- Предпочитайте по-кривичките и не съвсем „красиви“ моркови и краставици. Неправилната им форма показва, че са расли без помощта на разни стабилизатори и изкуствени съставки.

- Не купувайте недоузрели плодове и зеленчуци

- Не дръжте зеленчуците прекалено дълго в хладилника. По-добре е да купувате по-малки количества, но всеки ден.

- Оставяйте марулите и спанакът във вода поне десетина минути преди да ги нарежете на салата.

- Винаги белете краставиците и почиствайте най-горния слой на морковите.

- Подправяйте салатите с лимон, който възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити.

- Избирайте сезонните зеленчуци - ясно е, че марулята през януари не е порастнала по нормалния за нея начин.

Разнообразявайте местата, от които пазарувате, както и зеленчуците, които консумирате.

Имайте предвид, че българските държавни стандарти по отношение на допустимата доза нитрати са по-строги от тези в ЕС. Тоест в повечето страни от Европейския съюз разрешеното количество нитрати в зеленчуците е по-голямо, отколкото у нас.

Така че не се притеснявайте, че ще се нагълтате с нитрати - вероятността да прекалите е малка. По-опасно е от страх да не приемате пресни зеленчуци и да се лишите от всичките витамини и полезни вещества в тях.

Нормално, тоест безвредно, съдържание на нитрати в някои зеленчуци (мг/кг):


Спанак 2500

Салати полски 2500

Салати оранжерийни 3500

Консервиран, дълбоко замразен или замразен спанак 2000

Зеленчуци 200-2500

Цвекло, маруля, репички, спанак до 2500

КоментариКоментари