IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как точно сънят влияе на вашето тегло

11 август 2015 08 01

Защо е важно да се наспивате, за да сте във форма

Снимка: istock

Снимка: istock

Проучване от началото на годината разкри, че британките плащат средно по £25,000 за диети през живота си. Оказва се, че те могат да си спестят поне половината от тази сума, ако се наспиват добре.

Университетът в Небраска направи кратко изследване, което за пореден път доказва колко важен е сънят за цялостния тонус и апетита. При недоспиване се активира хормонът на глада грелин, който стимулира апетита и ни кара да поемаме повече и по-калорична храна.

„Липсата на достатъчно сън кара организмът ни да изпада в режим „криза”. В тялото ни започва да тече адреналин, който кара тялото да пести енергия, складираща се под формата на мазнини. Те се трупат най-вече в областта на талията, корема и бедрата. В резултат на недоспиване започваме да жадуваме кофеин и рафинирани захари през деня, които са сред основните виновници за трупането на килограми.

Хората които имат проблем със съня, често се хранят повече от необходимото и постоянно посягат към вредни и пакетирани бързи храни. Те смятат и че ако пият алкохол вечер, това ще им помогне да заспят по-бързо, което не е вярно, а и добавя още калории към дневния им прием”, сподели експертът по съня д-р Нерина Рамлакан.

Тя посъветва хората да се погрижат за уюта и спокойния си сън, като ги посъветва следните неща:

-Не носете работа в спалнята си! Тя е мястото за сън, отдих и интимни ласки. Спрете да отговаряте на мейлите и да си ровите по телефона си 90 минути преди да си легнете.

-Създайте уютна обстановка в спалнята си – приглушена светлина, меки тонове, пердета и щори, които да я поддържат по-тъмна и да ви помогнат да се настроите за сън.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари