Идва Големият празник, а с него – и голямото великденско плюскане. Колкото и сега да си казвате „Няма да ям, няма, няма“, ясно е, че никой от нас няма да устои на великденските вкусотии.
А и не е нужно. Както сме ви казвали хиляди пъти, храната не е враг, а най-добрият приятел на тялото. Важно е само да подредите добре менюто си.
Козунакът
Козунак се прави с брашно, яйца, мая, стафиди, локум, бадеми и разни тайни съставки, които само правещите козунак знаят.
Тъй като е традиционното великденско ястие у нас, не може да се откажете изцяло от него.
Можете обаче да си вземете само две тънки парченца на закуска и да комбинирате с голяма чаша мляко или натурален сок.
Така няма да сте пропуснали нито традицията, нито закуската, нито пък ще сте преяли със сладкиши.
Яйцата
Тук трябва да сте много внимателни. Не само заради фигурата, а и заради това, че преяждането с яйца може да ви докара стомашни проблеми и дори отравяне.
Отново заради спазването на традицията, можете да изядете едно-две яйце на закуска.
Не се опитвайте обаче да погълнете всички яйца, паднали в жертва на роднинските борби. Оставете счупените в хладилника (за не повече от ден) и ги нарежете в салатата например.
Агнешко месо
Агнешкото месо всъщност е полезно. Вредна е мазнината му и комбинацията с много олио, запържен червен пипер и тонове лук, с които в доста от българските домове се приготвя.
Винаги предпочитайте печеното пред пърженото или сготвено месо, защото е по-диетично.
Изберете само чистото месо и нека порцията ви не надвишава 200 грама.
Комбинирайте го с голяма зелена салата и можете да сте спокойни за фигурата си.
Още малко за великденското ядене
Важно е да не нарушавате ритъма си на хранене.
Ако празничният обяд или вечеря са в различно време от вашия режим, по-добре е да хапнете във „вашето“ време, а когато се съберете всички на масата, да останете само на салата.
Отклонявайте любезно всякакви покани от сорта на „хайде, вземи си още малко козунак“ или „защо не хапнеш още малко“.
В крайна сметка не трябва да жертвате здравето си и да преяждате само и само защото са празници.