Остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са резултат от дезинформация и митове, обясняват учените от Международната кафеена организация.
Виновник за това всъщност са мазнините, които се съдържат в кафе зърната на нефилтрираното кафе, приготвяно с джезве или в кафеварка.
Мазнините в кафе зърната лесно може да се елиминират, като се използва филтрираща хартия при варенето на кафето или просто като се консумира разтворимо кафе.
Не е установена зависимост между кръвното налягане и кафето при умерена консумация (3-5 чаши). Кръвното налягане се повишава при приемане на кофеин единствено при т. нар. „чувствителни към кофеин” хора.
Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час. Затова кафето не се счита за рисков фактор за високо кръвно.
Отдавна е установено, че кофеинът има известен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и същевременно предотвратява умората.
Освен това кофеинът действа като общ стимулант на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или физически спорт.
Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и пиенето на кафе 80% от пациентите усещат подобрение в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.