IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Знаем ли всичко за Л-Карнитина?

20 юни 2007 10 20

Как действа, употреба и дозировка

Знаем ли всичко за Л-Карнитина?

Л-Карнитинът е най-популярната хранителна добавка, която се препоръчва и използва за по-бързо отслабване. Наистина ли знаем всичко за него?

Какво е това?

Аминокиселина, която човешкият организъм синтезира от друга аминокиселина, наречена лизин, с участието предимно на витамини В6 и С, желязо и други вещества. Среща се в почти всички клетки, особено в скелетната мускулатура и миокарда.

В определени случаи произведеното количество не е достатъчно и се налага допълнителен прием, особено при интензивни тренировки.

Как действа?

Л-Карнитинът пренася мастни киселини до митохондриите, където те се изгарят и така организмът си набавя енергия. Ако не помните какво са митохондрии, припомнете си какво учехме по анатомия.

Основната му функция е именно тази – да подпомага изгарянето на мазнини и да предпазва тялото от натрупването им.

Подпомага и работата на сърцето като му доставя големи количества енергия. По същия начин увеличава мускулната сила при активно спортуващите – зарежда ги с енергия, без да се разграждат така ценните протеини.

Ако се използва при диета с цел отслабване, предизвиква обилно потене, особено при аеробни тренировки. Те изразходват голямо количество енергия и Л-Карнитинът изпълнява напълно предназначението си.

Той има и друга “вълшебна” функция – силен антиоксидант е. Свързва се с някои органични киселини и ги извежда от митохондриите. Така има двойно положително действие и влиза в ролята на вътрешен помощник в борбата с токсините.

Източници

Естествените източници на Л-Карнитин са предимно животински продукти. Най-високо е съдържанието му в червеното месо – говеждо, агнешко и еленско. В свинското и бекона, в пилешкото месо и някои риби (треска най-вече), както и в пълномасленото мляко има значително по-малки количества.

Растителни източници на Л-Карнитин са някои видове гъби, морковите и пълнозърнестият хляб. В тях обаче съдържанието му е минимално, за това на диабетиците се препоръчва вземането му като хранителна добавка.

Хранителната добавка

Среща се на пазара във вид на таблетки и на прах. Прахообразното вещество се разтваря във вода, което предполага по-бързо абсорбиране в организма. Подходящо е за приемане непосредствено преди или по време на физическа активност и тренировка. Таблетките изискват повече време за разграждане и се приемат по-рано.

Подходящ е и за нетрениращи - има ефект дори при минимални физически натоварвания и влияе добре върху изгарянето на мазнини.

Дозировка

За нетрениращия човек дневната доза е около 5-6 грама (5000-6000 милиграма), а за активните спортисти – до 10 грама (10000 милиграма). Продава се в различни разфасовки, така че за да приемете необходимата доза, обърнете им внимание.

Както знаем, нашият организъм е най-адаптивното същество на планетата и бързо свиква с увеличения прием на Л-Карнитин. В резултат на това действието му изчезва след около месец, тъй че е удачно да се правят паузи. 

Изследвания

Доказано е, че добавката предпазва мъжете от импотентност и удължава сексуално активния им живот, но това не означава да се тъпчете неограничено с Л-Карнитин, ок?

Помага и при профилактиката на редица сърдечно-съдови заболявания, както и на хора, поставени на хемодиализа.

През последните няколко години, в резултат на редица проучвания, все повече се изтъква ролята на Л-Карнитина в забавянето на процеса на стареене.

Учените продължават да изследват влиянието му при HIV-позитивни и болни от СПИН.

КоментариКоментари