И преди различни изследвания са доказвали, че полифенолът в какаовите продукти оказва благоприятно влияние на кръвното налягане, но чак сега точната „доза“ шоколад беше установена от лекарите.
Изследвани са 44 човека на възраст от 56 до 73 години, от които 24 са били жени.
Всички те са имали проблеми с кръвното и в продължение на 2 години са приемали всеки ден какаови продукти.
Едната част от тях са яли черен шоколад, който е с много високо съдържание на полифеноли, а другите – бял шоколад, който също се прави от какао, но не съдържа полезното вещество.
Резултатите категорично доказали, че черният шоколад намалява трайно кръвното налягане, докато белият шоколад е донесъл само приятни вкусови усещания, но не и подобряване на здравето на изследваните хора.
Според лекарите намаляването на кръвното не е драстично, но все пак рискът от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт намалява с до десет процента, ако се хапва всеки ден шоколад.
Естествено, проблемите с кръвното налягане не могат да се решат само с яденето на шоколад.
Изисква се правилен хранителен режим през целия живот, за да не се окажете някъде след петдесетте с толкова високо кръвно, че да няма уред, който да го измери.
Движението също ще поддържа тялото ви във форма, така че, пак ще ви припомним нашата любима формула за здраве и красота – правилно хранене и спорт.