Екип от китайски лекари прибавиха наскоро още едно магическо влияние на оранжевия плод върху човешкия организъм.
Тиквата, показва изследване на специалисти от Университета в Шанхай, намалява дневната доза инсулин, нужна на хората, болни от диабет тип 2.
Учените установили, че специално вещество в тиквата съдейства за възстановяването на клетките, които произвежда инсулин. Именно липсата на функции в тези клетки изисква инжектирането на този ензим всекидневно.
Лекарите са давали тиква на 12 болни от диабет лабораторни плъха в продължение на един месец. Други 12, също болни от диабет, са били хранени по обичайния начин.
Резултатите показали, че при тези, които са яли тиква, съдържанието на инсулин в кръвта се е повишило с 36%, в сравнение с другарчетата им, които не са яли тиква.
„Това, което наблюдаваме при плъховете, е повече от забележително. Трябват ни повече изследвания, но по всичко личи, че съставки в тиквата помагат на панкреаса да възстанови нормалния си режим на работа“, обяснява ръководителят на изследването д-р Ксиа.