Сещате ли се за някоя вкусна салата? Веднага можем да ви предложим дузина рецепти, от които ще ви потекат лигите. Обзалагаме се, че в половината от тях ще има домати, които са много полезни, разправят всички.
Американски учени обаче обявиха, че доматите и по-специално ликопенът, който се съдържа в тях, не намаляват риска от ракови заболявания.
Ликопенът е веществото, което ги оцветява в червен цвят и се счита за силен антиоксидант. През изминалите няколко години различни изследвания твърдяха, че благодарение на него доматите намаляват риска от появата на рак. Което повиши значително консумацията им.
Сега обаче учените са обобщили повече от 60 проучвания, направени през последните петнайсетина години и са открили, че има малко научни доказателства в полза на ликопена и превантивните му функции.
Според тях доматите не влияят върху рака на белия дроб, на гърдата, дебелото черво и матката.
Съществуват незначителни доказателства, че доматите като цяло, а не ликопена самостоятелно, намаляват риска от злокачествени заболявания на простатата, яйчниците, стомаха, панкреаса и др.
Доматите се отнасят към плодовете заради високото си съдържание на захари, но обикновено се използват като зеленчук. И хич не са за изхвърляне. Те са добър източник на витамин С, А и К, както и калий и фибри.
А ние си ги обичаме, защото хем стават за диета, хем са вкусни. Особено бабините от село.