Приемането на достатъчно бобови растения е важна крачка към здравословния хранителен режим. Последните проучвания показват, че растенията от семейство бобови може да намалят рискът от появата на аденом на дебелото черво, нераково образувание, което може да се видоизмени в рак.
Освен, че бобовите растения помагат на организма да се защити от рак, зеленият боб и грахът са много полезни за сърцето и кръвоносната система. В тях има специални фибри, които подсилват артериалните стени и по този начин намаляват опасността от инсулти при възрастните хора и хипертониците. За това е препоръчително да ядете поне по 3 пъти седмично варива.
По този начин се намалява рискът от рак с 30% и заплахата от сърдечно-съдови болести с 22%. Това свойство се дължи на съдържащите се в бобовите растения специални химични компоненти, които все още се проучват от учените. Известно е и, че бобовите храни са изключително богати на калий, магнезий и фибри, все неща, които почти липсват в хранителния режим на повечето хора.
Нуждата от бобови храни варира според всеки отделен човек. Активно спортуващите трябва да ядат всеки ден зеленчуци, като поне 4 пъти в седмицата това са бобови храни. За останалите се препоръчва по 3 пъти седмично, а за децата до 6 пъти, тъй като магнезият и фибрите са екзистенциално важни за растежа.
Повечето хора се притесняват да ядат бобови растения, заради неприятните газове, които се отделят при разграждането им. Това се дължи на фактът, че бобовите храни са богати на въглехидрати, които са трудносмилаеми и тяхното разграждане се извършва в червата от специални бактерии, които пък от своя страна отделят тези газове.
Няма причина, която да ви спира да ядете бобови растения като се има предвид, че на пазара се предлагат много лекарствени средства, които предотвратяват образуването на газове. Освен това има много естествени подправки, които вършат същият ефект. Такива са например семената на копъра, кимионът, канелата, анасонът, розмаринът, чесънът, босилекът и лимонената трева.
Бобовите храни са неизменна част от средиземноморската кухня, което е достатъчен аргумент, за да кажем че освен всичко те удължават и живота.
Все пак има хора, за които не е препоръчително да консумират бобови храни – това са хората със затруднена перисталтика на чревния тракт, а понякога бобовите растения предизвикват и проблеми със стомаха.
Добре е ако имате такива проблеми, да се консултирате с диетолог, защото той ще ви изготви щадяща диета, в която може да се включат например пасирани бобови храни.





Хороскоп за 3 ноември - съвети за всяка зодия
Билкови чайове, доказано понижаващи холестерола
Пиян шофьор помете шест коли в центъра на София
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Национал на Нидерландия направи дете в Бразилия и избяга
Барса се съвзе с успех над Елче
В Черно море съжаляват, че не са треснали Лудогорец
Вълците изгониха мениджъра си 45 дни, след като преподписа
Дневен хороскоп за 3 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 3 – 9 ноември
Седмична нумерологична прогноза за 3 – 9 ноември
Любовен хороскоп за ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар