IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Внимание, въглехидрати

15 август 2007 13 40

Защо не трябваме да прекаляваме с тях и други полезни обяснения

Внимание, въглехидрати

Все повтаряме, че при диета с цел отслабване въглехидратите трябва да се намалят много. Както и че картофите и оризът дават по-добри въглехидрати от белия хляб или сладкишите например. А знаете ли каква е разликата?

Добре, добре, обясняваме. Въглехидратите са органични вещества, които приемаме заедно с храната. Те са основният и най-ефективен източник на енергия за нашето тяло. Делят се на два основни вида – сложни (полизахариди) и прости (монозахариди).

Организмът ни винаги ги преработва до най-простата им форма – гликозата, която използва за гориво след това. За да можете да проведете регулярното си посещение в близкия магазин за дрехи след работа. И да отидете на фитнес после.

Мускулите могат да изгарят и мазнини при липсата на въглехидрати (основен принцип, използван от почитателите на атлетичните тела), а когато въглехидратите са в излишък, мускулите ги складират за в бъдеще. Това е и най-краткото обяснение за йо-йо ефекта след диетите за бързо отслабване.

Мозъкът се нуждае от постоянно количество гликоза, която идва чрез кръвообращението. Ето защо даже настроението и поведението ни зависят от нивото на кръвната захар.

И често грабваме някой сладкиш, за да се почувстваме по-добре след неприятен ден в офиса. Неслучайно все по-често се говори за "захарна зависимост".

Монозахариди

Това са естествени захари като например гликозата (наричана още гроздова захар, познайте защо!), лактозата, която се съдържа в млякото, и фруктозата – има я в пресните и сушените плодове и в меда.

И бялата захар (сукроза), с която майките ви пекат домашни сладкиши, спада към тази категория. Кафявата захар и меласата също са прости захари.

Усвояват се лесно и бързо. Организмът ви ги превръща незабавно в гликоза и ги вкарва в кръвта веднага след приемането им. Така нивото на кръвната захар се увеличава много бързо, а това ви действа като инжекция с добро настроение. И зарежда с толкова много енергия, че едва ви свърта на едно място.

Ако нивото на захар в кръвта се повиши твърде много, организмът ви си произвежда инсулин, за да се отърве от излишъка. Това обикновено предизвиква главоболие и глад.

Полизахариди

Сложните захари са почти неразтворими във вода, за разлика от простите. Те не са сладки и идват от картофите, различните видове зърна и пълнозърнестите продукти, както и някои бобови растения.

Повечето се разграждат доста по-бавно от простите въглехидрати и освобождават гликоза в кръвта на етапи. Така нивото на кръвната захар остава относително равномерно.

Нишестето е един от най-важните полизахариди. Среща се в белия ориз, пшеницата, царевицата, спагетите, картофите и др. Негов еквивалент е гликогена, който се среща само в животинските организми. Той се образува в черния дроб и мускулите.

Влакнините, които ние наричаме още фибри, също са сложни въглехидрати. На практика са неусвоими от човешкия организъм. Но имат особено важна роля за правилното функциониране на храносмилателната система.

Въглехидратите са доста калорични, ето защо не се препоръчват при диети за отслабване. Особено вредно е съчетаването им с мазнини (шоколад, пържени картофи, пица и любимите на някои банички). Кратките режими за сваляне на килограми обикновено са свързани с ограничаването им и глад.

Така неминуемо се стига до отслабване, но то започва от мускулите, тъй като в тях се натрупва гликоген. Той лесно се преработва в гликоза и се използва като енергиен източник за тялото.

Впоследствие, когато се върнете към стандартния си високо въглехидратен режим на хранене, възвръщате и предишното си тегло. Та даже и отгоре, защото тялото започва да трупа хранителни запаси.

За да се избегне разграждане на мускулните влакна за сметка на натрупаните мазнини, се препоръчва приемането на повече белтъчини. Хапвайте смело месо, заедно с повече зеленчуци и ще отслабнете здравословно.

Както се казва: Консумирайте умерено.

КоментариКоментари

А.Илиев ( преди 13 години )
Един съвет от химик. Недейте да пишете повече такива неща, че ще ви се смеят хората. В "статията" изобилства от елементарни фактологически грешки.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар