Научните битки за вредата и ползата от шоколада продължават и до днес, съобщава ИТАР-ТАСС.
Специалистите смятат, че съдържащите се в какаовите зърна полифеноли въздействат благоприятно на сърдечно-съдовата система, повишават имунитета, а какаовото масло предпазва зъбите от разрушаване. Освен това поклонниците на лакомството го ценят и заради репутацията му на антидепресант.
Тази теория произлиза от факта, че „шоколадовата зависимост“ може да бъде пряко свързана с дефицита на серотонин /хормон на удоволствието/ в организма.
„Трябва да изядете вагон, пълен с шоколад, преди да почувствате ефекта, равняващ се на една таблетка антидепресант“, възразяват им опонентите.
Но австралийски учени са успели да докажат, че шоколадът не само не ни избавя от депресия, но може да я усили. Изследователи от медицинския център Принц Уелски смятат, че всичко зависи от това кой хапва шоколада и защо.
По време на тестовете те са установили две групи любители: такива, които го консумират за удоволствие, и такива, които се опитват да притъпят депресия. Медиците са успели да открият, че тези, които консумират шоколада за удоволствие, непременно ще постигнат желания ефект.
Но ако шоколадовите блокчета са ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен. Стресът и депресията ще се развихрят с нова сила, предупреждават австралийските учени.
Шоколадът може да усили депресията
20 август 2007 07 40Ако шоколадовите блокчета се ядат само за да се прогони депресията, резултатът ще бъде напълно противоположен - стресът и депресията ще се развихрят с нова сила

Сподели
Коментари


Коментари
