IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гликемичен индекс или кои въглехидрати са добри

10 септември 2007 10 40

Да, някои въглехидрати ще помогнат на балансирания ви режим. Вижте какво е ГИ

Гликемичен индекс или кои въглехидрати са добри

Гликемичният индекс или ГИ за по-кратко, е начин за квалифициране на храните с въглехидратно съдържание. Той отчита тяхното влияние върху нивото на кръвната захар – колко бързо я повишават те.

Някои храни предизвикват рязко отделяне на инсулин в кръвта, други не толкова. Контролът над нивото на кръвната захар означава и контрол над теглото.

Защо напълняваме? Това се обяснява преди всичко с приема на голямо количество калории, но и с техния източник. Въглехидратите, които се разграждат бързо и се усвояват по същия начин, са особено опасни за теглото ни. Често дори не разбираме какво количество от тях сме погълнали.

След усвояването им, се чувстваме сити и в добро настроение. Уви, кръвната захар спада толкова рязко, колкото се е и качила. Това води до бързо огладняване след това, та дори и до умора и изтощение, тъй че ядем отново.

Организмът реално няма нужда от толкова много калории, не ги изразходва и те се натрупват. В зависимост от метаболизма на всеки отделен индивид, резервите се увеличават по-бързо или по-бавно.

Именно обмяната на веществата основно определя степента на напълняване. А високият гликемичен индекс обикновено забавя метаболизма, защото предизвиква сериозни колебания в кръвната захар. 

Глюкозата е определена за база за сравнение при квалифицирането на храните, като й е дадена стойност на ГИ от 100%. Гликемичният индекс е нисък, когато е под 55%. Стойности до 70% показват среден индекс, а всичко нагоре се смята за високо.

Обезмасленото мляко например има ГИ 45, сладката царевица - 80, а меда - 126.

Честата консумация на храни с висок ГИ води до някои сериозни заболявания като диабет, сърдечни проблеми и висок холестерол. Обратно, ниският ГИ означава постепенно повишаване на кръвната захар и по-малко инсулин. Така и ситостта трае по-дълго, което значи, че общо приемате по-малко калории.

Напоследък се правят нови изследвания на различни храни, за да се установи точният им гликемичен индекс. Доказано е, че термичната обработка го повишава значително. А добавянето на белтъчини, мазнини, фибри и други вещества го намалява.

Никак не е трудно да се храните според ГИ, скоро ще ви предложим таблица с конкретни показатели на основните храни.

Все още има един парадокс в тази квалификация на храните, който не е напълно изяснен. Плодовете, които съдържат големи количества захар, се смятат за храни с нисък ГИ.

При диети с цел драстично отслабване обаче се включват предимно кисели плодове и се избягват сладките. Доказано е, че от тях се пълнее, независимо колко са здравословни.

Все пак можете да си изградите балансиран режим на хранене, за което още повече ще ви помогне ГИ. Чрез него контролирате кръвната захар, апетита си, а чрез тях и теглото.

Разбира се, всеки режим на хранене трябва да се съчетава с активен спорт, за да извлечете максимума от него. Така най-лесно поддържате добра форма и отлично здраве.

КоментариКоментари