Гликемичният индекс или ГИ за по-кратко, е начин за квалифициране на храните с въглехидратно съдържание. Той отчита тяхното влияние върху нивото на кръвната захар – колко бързо я повишават те.
Някои храни предизвикват рязко отделяне на инсулин в кръвта, други не толкова. Контролът над нивото на кръвната захар означава и контрол над теглото.
Защо напълняваме? Това се обяснява преди всичко с приема на голямо количество калории, но и с техния източник. Въглехидратите, които се разграждат бързо и се усвояват по същия начин, са особено опасни за теглото ни. Често дори не разбираме какво количество от тях сме погълнали.
След усвояването им, се чувстваме сити и в добро настроение. Уви, кръвната захар спада толкова рязко, колкото се е и качила. Това води до бързо огладняване след това, та дори и до умора и изтощение, тъй че ядем отново.
Организмът реално няма нужда от толкова много калории, не ги изразходва и те се натрупват. В зависимост от метаболизма на всеки отделен индивид, резервите се увеличават по-бързо или по-бавно.
Именно обмяната на веществата основно определя степента на напълняване. А високият гликемичен индекс обикновено забавя метаболизма, защото предизвиква сериозни колебания в кръвната захар.
Глюкозата е определена за база за сравнение при квалифицирането на храните, като й е дадена стойност на ГИ от 100%. Гликемичният индекс е нисък, когато е под 55%. Стойности до 70% показват среден индекс, а всичко нагоре се смята за високо.
Обезмасленото мляко например има ГИ 45, сладката царевица - 80, а меда - 126.
Честата консумация на храни с висок ГИ води до някои сериозни заболявания като диабет, сърдечни проблеми и висок холестерол. Обратно, ниският ГИ означава постепенно повишаване на кръвната захар и по-малко инсулин. Така и ситостта трае по-дълго, което значи, че общо приемате по-малко калории.
Напоследък се правят нови изследвания на различни храни, за да се установи точният им гликемичен индекс. Доказано е, че термичната обработка го повишава значително. А добавянето на белтъчини, мазнини, фибри и други вещества го намалява.
Никак не е трудно да се храните според ГИ, скоро ще ви предложим таблица с конкретни показатели на основните храни.
Все още има един парадокс в тази квалификация на храните, който не е напълно изяснен. Плодовете, които съдържат големи количества захар, се смятат за храни с нисък ГИ.
При диети с цел драстично отслабване обаче се включват предимно кисели плодове и се избягват сладките. Доказано е, че от тях се пълнее, независимо колко са здравословни.
Все пак можете да си изградите балансиран режим на хранене, за което още повече ще ви помогне ГИ. Чрез него контролирате кръвната захар, апетита си, а чрез тях и теглото.
Разбира се, всеки режим на хранене трябва да се съчетава с активен спорт, за да извлечете максимума от него. Така най-лесно поддържате добра форма и отлично здраве.






Рецепти за закуски с тиква и чиа
Лесни начини за почистване на дома без химии
Хороскоп за всички зодии за 5 ноември: Приятни изненади и успехи
Китай стартира първия в света ториев реактор
Пакистански астронавт ще посети китайската орбитална станция „Тянгун“
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Вижте всики резултати и класиране в Шампионската лига
Ливърпул прободе Реал Мадрид
Байерн Мюнхен показа на ПСЖ кой е шефът
И със Спалети пак същото! Само равенство за Юве
Дневен хороскоп за 5 ноември, сряда
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Остави коментар